Ultimul colac de salvare pentru CET: Facturile la întreținere vor sări în aer

by Cosmin Mihuta
Please follow and like us:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preţul total al energiei termice livrată arădenilor, preț majorat la solicitarea Primăriei Arad. Acesta este de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi include următoarele elemente: preţul mediu de producere a energiei termice de 352,25 lei/Gcal (inclusiv TVA), tariful local pentru transportul energiei termice destinată populaţiei de 75,10 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi tariful local pentru distribuţia energiei termice destinată populaţiei  în valoare de 168,92 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Pentru lunile ianuarie şi februarie, diferenţa dintre preţul total actual, aprobat prin Hotărârea nr. 504/2017 şi preţul total avizat de ANRE în valoare de  596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) va fi acoperită de către Municipiul Arad, cu titlu de subvenţie în cuantum de 322,42 lei/Gcal (inclusiv TVA).

De la 1 martie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi de 391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie si furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Conform surselor noastre din cadrul CET Hidrocarburi, majorarea prețului la energia termică este cauzată de problemele cu care se confruntă centrala arădeană, care este în continuare pușculița de partid a celor de la PNL, unde se pompează an de an zeci de milioane de lei de la bugetul local. Sursele noastre susțin faptul că, săptămâna trecută, o firmă de insolvență a pus sechestru pe conturile CET Hidrocarburi în baza unui proces pierdut, în toamna anului, definitiv, pentru suma de 5 milioane de lei, reprezentând penalități neachitate. Tot în toamnă, CET a contestat la Tribunalul Arad blocarea conturilor, dar săptămâna trecută a fost respinsă definitiv contestarea. Astfel, lichidatorul a blocat activitatea CET Hidrocarburi, care nu mai poate plăti gaz, apă salarii, astfel încât Aradul ar putea să rămână fără căldură.Primarul Gheorghe Falcă a găsit, însă, o soluție rapidă: majorează prețul energiei termice, astfel încât populația să acopere găurile generate de incompetența liberalilor care au condus centrala de-a lungul anilor, fie direct, prin facturile la întreținere, fie indirect, prin subvenția care este acoperită de toți arădenii, chiar și de cei care nu beneficiază de serviciile CET Hidrocarburi. Bineînțeles, primarul Falcă își va pune în mișcare mijloacele de propagandă și va da vina pe guvern pentru aceste majorări, deși situația reală este cea pe care sursele noastre au descris-o: proasta administrare a celor două CET-uri, care a adus de-a lungul anilor datorii de zeci de milioane de euro, fără să poată fi invocată vreo ordonanță a guvernului ca scuză pentru acele datorii, iar anul trecut am asistat chiar la închiderea CET Arad, tot datorită bunului management al echipei liberale, toto fără vreo ordonanță a guvernului. În plus, în celelalte municipii din țară nu s-a majorat prețul energiei termice, ceea ce ne demonstrează că problema e pe plan local.

Asistăm la o nouă soluție extremă, majorarea prețului la gigacalorie, astfel încât vom avea probabil cel mai mare tarif din țară, un ultim pas înaintea închiderii definitive a centralei.

 

Facebook Comments