Uleiul, pâinea și cartofii, în topul scumpirilor la alimente. Ce produse se mai află pe listă

by Florian Popa

Scumpirarea gazelor și a elergiei electrice au dus la prețuri tot mai mari ale alimentelor de bază. Iar acest lucru a fost resimțit din plin de oamenii de rând. Cei mai mulți s-au arătat afectați de scumpirea uleiului, a pâinii și a kilogramului de cartofi, altădată mâncarea săracului.
Datele statistice arată că uleiul și cartofii sunt alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri. La finalul anului trecut, un litru de ulei costa în medie cu aproape 30 % mai mult față de decembrie 2020. Asta, în timp ce prețul cartofilor era cu aproape 25 % mai mare.
Pâinea, mălaiul și zahărul sunt și ele în topul alimentelor pentru care românii au scos mai mulți bani din buzunar. Banca Națională se așteaptă la o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, mai ales din cauza creșterii prețurior la energie, în trimestrul doi al acestui an. Rata inflației ar urma să ajungă la un nivel de două cifre.
Războiul din Ucraina aduce, și el, un lanț de scumpiri. Creșterea prețului benzinei atrage după sine călătorii mai scumpe, dar și creșteri ale prețurilor unei game largi de alimente și bunuri, la raft.
Prețul cerealelor a crescut și el de la începutul războiului. În portul Constanța, tona de grâu se vinde acum cu 20% mai mult decât înainte de 24 februarie. În decurs de o săptămână, și tona de porumb a crescut de la 251 de euro, la 295 de euro.
Chiriile și ratele la bănci sunt și ele afectate. Ca și cum asta nu sunt suficiente, leul se depreciază continuu față de dolar. Dacă pe 23 februarie, dolarul se vindea cu 4,35 de lei, azi (11 martie) valorează 4,48 de lei. Economiștii citați de TVR pun aprecierea dolarului pe seama faptului că investitorii mută economiile în monede mai stabile, în aceste vremuri de război.

Sursa: click.ro

Facebook Comments