ULEIUL DE COCOS, CEL MAI VERSATIL ALIMENT SĂNĂTOS

by Dana B.

Uleiul de cocos ar putea fi cel mai versatil aliment sanatos din lume. Poate fi folosit atat in bucatarie, cat si ca medicament. Nucul de cocos este considerat „copacul vietii” in Asia de sud est, in Filipine si in alte locuri tropricale. Astazi sunt peste 1.500 de studii care dovedesc beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos. Cateva dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos sunt: echilibreaza hormonii, distruge candida, imbunatateste digestia, hraneste pielea, reduce celulita, inlatura ridurile si petele cauzate de inaintarea in varsta, echilibreaza nivelul zaharului din sange, imbunatateste energia, incetineste inaintarea Alzheimer, imbunatateste HDL (colesterolul bun) si scade LDL (colesterolul rau), arde grasimile.

Folosirea uleiul de cocos in bucatarie:

        1. Gatire la temperaturi ridicate (sote si prajire)

Uleiul de cocos este excelent pentru gatirea la temperaturi inalte. Alte tipuri de uleiuri precum cel de masline se pot oxida cand sunt incinse, insa uleiul de cocos ramane stabil si la temperaturi ridicate datorita  continutului sau de grasimi sanatoase saturate.

  1. Inlocuitor pentru unt

La micul dejun unge painea din cereale integrale cu ulei de cocos in loc de untul obisnuit. Gustul intens al acestui ulei te va face sa nu-ti mai doresti altceva la masa de dimineata.

      3. Imbunatateste nivelul energetic

Trigliceridele cu lant mediu din uleiul de cocos atunci cand este combinat cu semintele chia iti ofera un plus de energie in cea de-a doua parte a zilei sau dupa un antrenament intens. Semintele de chia sunt cunoscute pentru faptul ca imbunatatesc perforrmanta si anduranta in vreme ce uleiul de cocos ajuta digestia si metabolizarea semintelor de chia. Amesteca o lingura de ulei de cococ cu ½ lingura de seminte de chia si mananca acest amestec.

        4. Crema pentru cafea

Adauga o lingura de ulei de cocos la ceasca de cafea si, astfel, vei primi un plus de energie. Daca pui cafeaua fierbinte intr-un blender, impreuna cu uleiul de cocos si indulcitorul natural favorit si le amesteci vei fi uimit de gustul bogat si cremos.

5. Ciocolata cu ulei de cocos

Iti plac fructele proaspete acoperite cu ciocolata neagra? Prin folosirea uleiului de cococ, ciocolata neagra nu a fost niciodata mai sanatoasa. Topeste usor o lingura de ulei de cocos si doua linguri de ciocolata neagra (preferabil 70% cacao). Daca amestecul ti se pare prea gros mai adauga ulei de cocos si mesteca pana se topeste. Toarna-l intr-un bol si inmoaie frcute proaspete banane, portocale si felii de mar.

6. In smoothies

Adauga 1-2 linguri de ulei de cocos la orice smoothie de fructe pentru o crestere a componentilor care lupta impotriva colesterolului. In plus, imbunatatesc textura si gustul oricarui smoothy si, in acelasi timp, adauga grasimi sanatoase in dieta.

          7. Topping sanatos pentru popcorn

Uleiul de cocos imbunatateste gustul popcornului. Toarna o lingura de ulei de cocos si putina sare de mare peste popcornul proaspat facut si vei vedea cat de bun va deveni.

 

Sursa: sfatulparintilor.ro

Facebook Comments