UEFA a dat verdictul în scandalul de la Paris! Nici urmă de rasism, iar Haţegan poate spera la finala Champions League

by Sorin Haut

UEFA a luat decizia finală în cazul scandalului din timpului meciului PSG – Istanbul Bașakșehir, în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism. Comisia de Disciplină și Etică a forului suprem a ajuns la concluzia că expresia „ăla negru”, folosită de arbitrul român, nu poate fi considerată rasistă. Comisia de Disciplină și Etică a UEFA a decis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au folosit expresii cu tentă rasistă, în timpul partidei PSG – Istanbul Basaksehir, disputată în grupele Champions League în luna decembrie. Cei doi arbitri români l-au indicat pe Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakehir, drept „ăla negru” și „negrul ăla” atunci când au fost întrebați de centralul Ovidiu Hațegan pe cine trebuie să avertizeze. Jucătorii lui Bașakșehir au „explodat” și l-au acuzat vehement pe Colțescu – al 4-lea oficial – pentru rasism. În urma verificării înregistrărilor audio, s-a descoperit că și asistentul Octavian Șovre ar fi folosit expresiile respective. După lungi discuții pe teren, între jucători și arbitrii români, cele două echipe au plecat la vestiare, iar partida s-a amânat. Meciul dintre PSG și Bașakșehir s-a reluat a doua zi, cu o brigadă nouă de arbitri. UEFA a demarat o anchetă în urma scandalului de la Paris, care a devenit cunoscut în întreaga lume. Astăzi, Comisia de Disciplină și Etică a forului european a dat verdictul final. Într-un raport publicat de Prosport, UEFA a transmis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu pot fi acuzați pentru folosirea unor expresii cu tentă rasistă. Astfel, cei doi arbitri nu vor fi sancționați disciplinar în vreun fel:

Colţescu şi Şovre, „vinovaţii” fără vină: „Expresiile nu pot fi percepute discriminatorii sau rasiste”!

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’, care în engleză sunt traduse ‘the black one’, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo. Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’ nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul. Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă. În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk. 

Brigada din România, atacată gratuit! Recordmenul Haţegan – cale liberă spre fazele finale din UCL

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA„, se arată în raportul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport. Rămâne de văzut cine le va „spăla” imaginea lui Colţescu şi Şovre şi până la urmă delegaţiei din România, atacată gratuit şi degeaba de nişte turci frustraţi. Aşadar, centralul arădean Ovidiu Haţegan, care oricum nu ar fi trebuit să fi fost afectat de vreo suspendare a colegilor săi, are drum liber spre fazele finale din Champions League, el numărându-se printre cei mai apreciaţi arbitri europeni ai momentului. Haţegan este chiar autorul unui record impresionant în actualul sezon din Liga Campionilor, fiind primul arbitru din istoria UEFA cu delegări la toate cele şase etape din faza grupelor UCL. Arădeanul şi brigada lui pot spera chiar la ultimul act al competiţiei, în condiţiile în care forul continental le-a dat credit constant în ultimii doi ani, iar în acest sezon au arbitrat mult şi bine la cel mai înalt nivel.

 

 

 

Facebook Comments