UE: Planul de relansare economică a fost aprobat de toate statele membre

by Andreea Radu

Parlamentele Austriei şi Poloniei au aprobat joi planul european de redresare, în valoare de 672 de miliarde de euro, destinat susţinerii depăşirii consecinţelor economice ale pandemiei de Covid-19, ceea ce face astfel posibilă încheierea procesului de ratificare a acestui proiect istoric, informează AFP, citată de Agerpres.ro.
„Cu voturile pozitive ale parlamentelor austriac şi polonez de astăzi, cele 27 de state membre au finalizat procesul de aprobare parlamentară”, a anunţat, pe Twitter, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.
Cu o valoare fără precedent, 672 de miliarde de euro de subvenţii şi împrumuturi acordate ţărilor membre UE, mecanismul finanţat în premieră printr-un recurs comun la împrumuturi întruchipează solidaritatea europeană în faţa crizei provocate de Covid-19.
Punerea în aplicare a planului încheiat în iulie 2020, după negocieri dificile, a fost adesea criticată pentru lentoarea sa.
Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii ale statelor membre în tranziţia verde şi digitală, sunt în cel mai optimist caz prevăzute pentru sfârşitul lunii iulie.
Ratificarea de către cele 27 de state membre fiind esenţială pentru a se putea împrumuta banii necesari pe pieţe, o singură semnătură lipsă ar fi putut duce la eşecul proiectului.
Fiecare stat membru are posibilitatea de a prezenta la Bruxelles un plan de investiţii asociat unor reforme structurale.
Un total de 19 state şi-au prezentat deja proiectul Comisiei Europene, care are la dispoziţie două luni pentru a le examina şi aproba. Consiliul European va avea apoi o lună la dispoziţie pentru a da undă verde.

Facebook Comments