UE este gata să riposteze la taxele americane

by Andreea Radu
Comisia Europeană promite un răspuns ferm la suprataxele vamale americane care urmează să intre în vigoare la mijlocul lui octombrie. Dar paralel, se declară deschisă la negocieri. În Franța, ministrul economiei îi primește vineri pe reprezentanții domeniilor vizate pentru a încerca să-i liniștească, scrie Rador.ro.
Uniunea Europeană nu are decât vreo zece zile pentru a dezamorsa bomba. Până pe 18 octombrie, Statele Unite vor impune o suprataxă vamală pe produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari: +10% pe avioane civile și +25% pe vinuri, brânzeturi, măsline și șurubelnițe. O sancțiune care se va aplica cu binecuvântarea OMC care estimează că europenii au favorizat Airbus prin subvenții în detrimentul concurentului lui american Boeing. Dar pentru Europa, nu se pune problema să lase lucrurile așa. Comisia Europeană afirmă că e gata să riposteze. “Dacă Statele Unite impun sancțiunile, vor determina UE să facă la fel”, a avertizat purtătorul de cuvânt Daniel Rosario.
Taxele americane vor viza majoritatea produselor fabricate de Franța, Germania, Spania și Regatul Unit, cei patru parteneri din consorțiul european Airbus. Fermitatea Comisiei Europene este deci în mod nesurprinzător susținută de Franța, care denunță o “eroare economică profundă” și promite “măsuri de retorsiune”. Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, promite și el o reacție “hotărâtă, dar gândită”.
Facebook Comments