Turcia: Deficitul de cont curent a atins un nivel record în ianuarie

by Andreea Radu

Deficitul de cont curent al Turciei s-a adâncit la 9,85 miliarde de dolari în ianuarie, arată datele publicate luni de Banca Centrală, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii de când sunt disponibile datele, pe fondul majorării costurilor cu energia şi al importurilor de aur, transmite agerpres.ro.
Este cel mai ridicat deficit lunar din 1984, primul an de când sunt disponibile astfel de date. Înainte de 1984, Turcia nu avea o economie suficient de mare pentru a genera un astfel de deficit, arată datele publicate de Banca Centrală.
Pe ansamblul anului trecut, deficitul de cont curent al Turciei a ajuns la 48,7 miliarde de dolari.
Trecerea pe excedent este unul din principalele obiective ale programului economic al preşedintelui Tayyip Erdogan, care prioritizează de asemenea creşterea economiei, exporturile şi nivelul scăzut al şomajului.
Într-un sondaj realizat de Reuters, analiştii se aşteptau ca deficitul de cont curent al Turciei să se situeze în medie la 10 miliarde de dolari în ianuarie, estimările variind de la şase la 11,1 miliarde de dolari.
Deficitul comercial, o componentă majoră a deficitului de cont curent, a crescut cu 38% în ianuarie, la 14,24 miliarde de dolari, în urma majorării costurilor cu energia şi a importurilor de aur.
Excluzând aurul şi energia, în ianuarie s-a înregistrat un excedent de cont curent de 2,6 miliarde de dolari, faţă de un plus de 1,7 miliarde de dolari în perioada similară din 2022.
Economiştii se aşteaptă la noi valori record ale deficitelor în următoarele luni, iar la finalul lui 2023 estimează un deficit de 43,5 miliarde de dolari.
De asemenea, economiştii monitorizează impactul costurilor pentru reconstrucţia şi redresarea regiunilor din Turcia afectate de cutremurele de luna trecută.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate