Turcia amenință cu repatrierea luptătorilor ISIS către statele europene de origine

by Andreea Radu
Please follow and like us:

Turcia va începe de luni repatrierea militanților ISIS capturați către țările lor de origine, a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu citat de presa de stat din Turcia, scrie hotnews.ro. Decizia vine în contextul în care statele europene au fost acuzate și de președintele american Donald Trump că nu își asumă răspunderea pentru acești prizonieri.

În schimb, unele state europene au recurs la retragerea cetățeniei, refuzând sub orice formă să îi primească înapoi pe cei care s-au radicalizat și au plecat din țară pentru a lupta alături de ISIS.
Subiectul a revenit pe agenda publică în contextul intervenției militare a Turciei în nordul Siriei, împotriva kurzilor, cei care, la rândul lor, asigurau paza taberelor și închisorilor în care erau deținuți luptătorii ISIS și familiile lor. Kurzii avertizaseră atunci că nu vor mai putea asigura paza din cauza conflictului militar, iar mulți reușiseră să evadeze profitând de acțiunea militară a Turciei.
Ankara, alături de Donald Trump, a criticat statele europene pentru că refuză să îi primească. Ministrul de interne a avertizat, potrivit Reuters, că Turcia va demara repatrierea lor de luni, indiferent dacă statele europene le-au revocat sau nu cetățenia.
”Le transmitem că vom repatria acești oameni către ei, și vom începe de luni”, a spus ministrul citat de Anadolu.
Facebook Comments