Turcia a presat NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus în cazul Roman Protasevici

by Florian Popa

Turcia i-a presat pe aliaţii din NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus pentru aterizarea forțată a unui avion de pasageri și detenția jurnalistului dizident Roman Protasevich, au dezvăluit doi diplomați pentru Reuters, conform antena3.ro.
Ankara a insistat ca orice mențiune privind sprijinul pentru mai multe sancțiuni din partea Occidentului pentru Belarus și solicitările de eliberare a prizonierilor politici să nu apară în text, au spus cei doi diplomați. Mențiuni despre suspendarea cooperării NATO cu Belarus au fost, de asemenea, eliminate, au mai spus sursele.
Cei 30 de aliați ai NATO au lansat miercuri o declarație prin care condamnă aterizarea forțată a unui zbor Ryanair pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich, dar nu au inclus și sancțiunile pe care aliații baltici și Polonia le-au solicitat.
Diplomații au spus că Ankara ar putea încerca să întrețină relațiile oficiale cu Moscova, cel mai apropiat aliat al Belarusului, și să mențină relațiile economice cu Belarusul prin intermediul Turkish Airlines, care are zboruri zilnice către Minsk. O altă posibilitate ar putea fi dorința Turciei de a primi turiștii ruși în această vară, potrivit ekathimerini.com.
Ministerul turc de externe nu a răspuns imediat la solicitarea unui comentariu.
„Declarația Consiliului Nord-Atlantic privind situația din Belarus a fost agreată de către toți cei 30 de aliați prin consens. Nu intrăm în detaliile discuțiilor din Consiliul Atlanticului de Nord, care sunt confidențiale.”, a transmis un oficial NATO.
Unul dintre diplomați a declarat că Stoltenberg a obținut acordul tuturor aliaților, inclusiv al Turciei, pentru textul final, publicat pe site-ul NATO, pentru a evita conflictele din spațiul public.

Facebook Comments