Turcia a lansat un atac în Irak, cu avioane, elicoptere și drone de război

by Florian Popa

Turcia a lansat luni dimineața o nouă ofensivă transfrontalieră împotriva militanților kurzi din nordul Irakului. Avioanele de război, elicopterele și dronele turcești au lovit ținte, tabere, tuneluri, adăposturi și zone de depozitare a munițiilor kurde din nordul Irakului, a declarat ministrul Apărării Hulusi Akar, citat de agenția de presă de stat Anadolu, conform antena3.ro.
„Până acum, operațiunea noastră continuă cu succes conform planului. Țintele identificate în prima fază au fost capturate”, a spus el, dar nu a furnizat nicio informație cu privire la victimele rezultate în urma operațiunii.
Avioanele turcești și artileria au lovit ținte aparținând Partidului Muncitorilor din Kurdistan sau PKK.
Apoi, trupele de comando au traversat în regiunea vecină pe uscat sau au fost transportate cu elicoptere, a spus Akar, potrivit Deutsche Welle.
Ministrul a adăugat că avioanele au lovit adăposturi, buncăre, peșteri, tuneluri, depozite de muniții și sedii aparținând PKK.
Gruparea menține baze în nordul Irakului și a folosit teritoriul pentru atacuri asupra Turciei.
Operațiunea, numită „Operațiunea Claw Lock”, a avut ca scop „prevenirea atacurilor teroriste” și „asigurarea securității noastre la frontieră”. A fost susținută și de unități de artilerie, a spus Akar.
Operațiunea a vizat regiunile Metina, Zap și Avasin-Basyan din nordul Irakului. A inclus și comandouri care „au intrat în regiune prin infiltrare de pe uscat”, potrivit ministrului.
„Suntem hotărâți să salvăm națiunea noastră nobilă de nenorocirea teroristă care ne-a afectat țara de 40 de ani”, a spus Akar.
Ofensiva face parte din campania Turciei din Irak și Siria împotriva PKK și a miliției YPG kurde siriene. Ambele sunt considerate grupări teroriste de către Ankara.
SUA și UE au desemnat, de asemenea, PKK-ul drept grup terorist. Gruparea a început să lupte împotriva statului turc în 1984. Peste 40.000 de oameni au fost uciși în conflict, de atunci și până astăzi.

Facebook Comments