Trupe speciale americane se pregătesc în Coreea de Sud pentru ameninţări neprevăzute

by Andreea Radu

Membri ai trupelor pentru operaţiuni speciale americane din Coreea de Sud se antrenează şi se pregătesc pentru ameninţări neprevăzute într-o perioadă când crizele globale sunt mai interconectate ca oricând, a afirmat comandantul operaţiunilor speciale americane din Coreea de Sud, generalul de brigadă Derek Lipson, notează vineri agerpres.ro. ”Nimic din istoria Statelor Unite nu ar trebui să ne dea încrederea că ştim de unde vine următoarea ameninţare”, a spus generalul Lipson.
În ultimii ani, Phenianul a făcut paşi fără precedent în programul său de înarmare, printre care noi rachete balistice ce pot atinge teritoriul SUA şi rachete tactice rapide menite să depăşească sistemele de apărare antirachetă. Pentru prima dată, rachete nord-coreene au fost lansate într-un conflict, Rusia folosindu-le în acest an împotriva unor ţinte în Ucraina, potrivit unor oficialităţi americane şi experţi independenţi.
Iar în Asia, peninsula Coreea se adaugă Mării Chinei de Sud şi Taiwanului ca puncte fierbinţi cu potenţial de implicare a regiunii şi a lumii. Din cauza acestei incertitudini, generalul Derek Lipson încearcă să aducă mai multă flexibilitate şi iniţiativă în pregătirea trupelor sale – nu doar să ştii cum să tragi cu puşca, dar şi când şi unde, după cum explică el.
Coreea de Nord a condamnat exerciţiile comune americano-sud-coreene, pe care le-a calificat drept repetiţii provocatoare pentru invazie şi o dovadă a intenţiilor ostile ale Washingtonului şi ale aliaţilor săi. La aceasta se adaugă imprevizibilitatea viitoarelor alegeri prezidenţiale din SUA, care sunt urmărite atent în întreaga lume.
Lipson a spus că, deşi politica joacă un rol în chestiunile militare, datoria lui este să se asigure că trupele pe care le conduce sunt pregătite indiferent de numele preşedintelui Statelor Unite. ”Cred că (Phenianului) i-ar plăcea mai mult decât orice ca lideri militari, membri ai armatei din Coreea de Sud şi SUA să fie îngrijoraţi de alegeri mai mult decât de propria pregătire. Este important să ne asigurăm că ne înţelegem rolul, care este de a fi pregătiţi, nu de a fi parte a dezbaterii”, a explicat el.
În timpul exerciţiilor, un avion pentru operaţiuni speciale american MC-130 a simulat paraşutări cu o brigadă de comando sud-coreeană. Începând din 2016, forţele americane pentru operaţiuni speciale au primit şi sarcina de contracarare a armelor de distrugere în masă (WMD), un rol cu relevanţă specială dat fiind arsenalul nuclear în creştere al Coreei de Nord. Serviciile secrete americane afirmă că Phenianul dezvoltă, de asemenea, programe de arme chimice şi biologice.
În timpul unei vizite făcute miercuri la Comandamentul pentru operaţiuni speciale ale armatei, ministrul apărării sud-coreean Shin Won-sik le-a cerut trupelor speciale să-şi perfecţioneze capacitatea de a ”elimina rapid” conducerea nord-coreeană în timpul unui război.

Facebook Comments