Trump merge la Varșovia pentru comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

by Andreea Radu
Please follow and like us:

Președintele SUA, Donald Trump, va participa duminică (1 septembrie) la comemorarea, la Varșovia, a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, scrie euractiv.com. Trump va fi primul șef de stat american care a venit în Polonia pentru o aniversare a începutului celui mai sângeros conflict din istorie, care a luat 50 de milioane de vieți, inclusiv cele a șase milioane de evrei din Holocaust.

Puțini lideri importanți sunt așteptați în capitala Poloniei, întrucât președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel nu vin, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin, nu a fost invitat.

Potrivit președinției poloneze, sunt așteptate aproximativ 40 de delegații străine, jumătate dintre ele conduse de șefi de stat.

Acestea includ președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, al cărui parteneriat este important pentru Polonia, care consideră că securitatea sa depinde de Ucraina, care rămâne în afara sferei de influență a Rusiei.

Varșovia a anunțat că Putin nu a fost invitat de această dată – spre deosebire de acum 10 ani – din cauza anexării Moscovei din 2014 a Crimeei din Ucraina. „Ar fi inadecvat să comemorăm aniversarea agresiunii armate împotriva Poloniei, cu participarea unui lider care astăzi acționează în acest fel față de un vecin”, a declarat viceprim-ministrul polonez Jacek Sasin în iulie.

Ministerul de Externe al Rusiei a răspuns cu „consternare”, menționând „contribuția decisivă a Moscovei la înfrângerea lui Reich a lui Hitler”.

 

Foto: euractiv.com

Facebook Comments