Trucuri pentru a mânca sănătos

by Cristian Dobre

Cand vine vorba de adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, multi dintre noi apeleaza la diete sofisticate care mai mult ne pun in dificultate decat sa ne ajute. P

Poate fi tentant sa cauti solutii rapide, dar in loc sa te limitezi la anumite alimente, poti avea mai mult succes, daca faci alegeri alimentare corecte.

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Cheia unei diete sanatoase este sa consumi cantitatea potrivita de calorii in functie de cat activ esti, astfel incat sa echilibrezi energia pe care o consumi cu energia pe care o folosesti.

Daca mananci sau bei mai mult decat are nevoie corpul tau, vei lua in greutate, deoarece energia pe care nu o folosesti se transforma in grasime. Daca mananci si bei prea putin, cu siguranta o sa slabesti.

De asemenea, dieta ta trebuie sa fie diversificata pentru a te asigura ca organismul tau primeste toti nutrientii de care are nevoie.

Este recomandat ca barbatii sa consume in jur de 2.500 de calorii pe zi, iar femeile aproximativ 2.000 de calorii pe zi.

In plus, daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa poti incerca mancarea chinezeasca. Preparatele contin aproximativ 70% legume, asa ca mancarea chinezeasca este o alegere buna. Din fericire, exista nenumarate restaurante care livreaza mancare chinezeasca la domiciliu.

Asadar, pentru a avea o dieta sanatoasa, iata cateva trucuri care iti vor fi de folos:

Meniu cu carbohidrati din fibre de amidon

Carbohidratii amidonici ar trebui sa constituie putin peste o treime din alimentele pe care le consumi. Acestia includ cartofi, paine, orez, paste si cereale. Alege cerealele integrale, cum ar fi pastele integrale sau orezul brun.

Aceste alimente contin mai multe fibre decat carbohidrati de amidon alb sau rafinat si te pot ajuta sa ai o senzatie de satietate pentru mai mult timp.

Consuma fructe si legume

Este recomandat sa mananci fructe si legume in fiecare zi. Pot fi proaspete, congelate, la conserva sau uscate. Poti adauga, de exemplu, o banana peste cerealele de la micul dejun sau sa schimbi obisnuita gustare de la amiaza cu o portie de fructe proaspete.

Include in dieta mai mult peste, inclusiv o portie de peste gras

Pestele este o sursa buna de proteine si contine multe vitamine si minerale. Asadar, incearca sa consumi cel putin doua portii de peste pe saptamana, inclusiv o portie de peste gras.

Cel din urma este bogat in grasimi omega – 3, iar consumul sau ajuta la prevenirea bolilor de inima.

Pestele gras include:

● somon
● pastrav
● hering
● sardine
● macrou

Pestele non-gras include:

● cambula
● cod
● ton
● merluciu

Consuma mai putine alimente care contin grasimi saturate si zahar

Ai nevoie de grasime in alimentatia ta, dar este important sa fii atent la tipul de grasime pe care o consumi.

Exista 2 tipuri principale de grasimi: saturate si nesaturate. Prea multa grasime saturata poate creste cantitatea de colesterol din sange, ceea ce creste riscul de a dezvolta boli de inima.

In medie, barbatii ar trebui sa consume cel mult 30 g de grasimi saturate pe zi, iar femeile ar trebui sa consume cel mult 20 g de grasimi saturate pe zi.

Incearca sa reduci aportul de grasimi saturate si sa alegi in locul lor alimente care contin grasimi nesaturate, cum ar fi uleiuri vegetale, peste gras si avocado.

De asemenea, consumul regulat de alimente si bauturi cu un continut ridicat de zahar creste riscul de obezitate si favorizeaza aparitia cariilor dentare.

In locul zaharului poti opta pentru miere de albine. De asemenea, daca vrei sa consumi ceva dulce, smoothie-urile neindulcite sunt cea mai buna alegere.

Consuma mai putina sare

Un consum ridicat de sare nu este favorabil sanatatii organismului si favorizeaza cresterea tensiunii arteriale. Persoanele cu hipertensiune arteriala au mai multe sanse sa dezvolte boli de inima sau sa aiba un accident vascular cerebral.

Daca vrei sa ai o silueta de invidiat, este important sa ai grija la alimentatia ta. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie un obicei nu o dieta. Mai exact, sanatatea ta depinde de ceea ce consumi.

Evita, in primul rand, sa mananci prea multe alimente care contin zahar si grasimi procesate si nu uita sa incluzi in meniul tau cat mai multe fructe si legume.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments