Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven revine în programul Filarmonicii de Stat Arad

by Cristian Dobre

Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, partitură unicat în repertoriul concertistic mondial, revine în programul Filarmonicii de Stat Arad,  în ultimul concert al  lunii Aprilie, într-o interpretare care  reunește pe scena de concerte a Palatului Cultural  un trio instrumental de zile mari: violonistul Florin Paul, concert- maestrul  Orchestrei Radio din Hamburg, violoncelista Alexandra Guțu și pianistul Sorin Dogariu. Îmbinare perfectă dintre principiul cameral și cel concertant  – extins în cazul de faţă la mai mulţi parteneri – tripla partitură vieneză  este însoțita în programul serii de 25 Aprilie 2019, de  alte două favorite ale repertoriului universal, Adagio-ul de Tomaso Albinoni și Simfonia nr. 100, Militara, de Joseph Haydn.

Dirijorul orchestrei simfonice este Dorin Frandeș.

Invitați

Florin Paul s-a născut la Lugoj, a început studiul viorii în oraşul natal cu Iosif Willer, apoi la Timişoara cu profesorul Ilie Lina, continuându-l la Liceul nr. 1 din Bucureşti, cu profesoara Elisabeta Tomescu-Ciomu și la Conservatorul de muzică din acelaşi oraş, cu reputatul maestru Ştefan Gheorghiu.

Calitățile sale artistice au fost remarcate de timpuriu, obţinând primul premiu I la un concurs naţional, la vârsta de 11 ani. Porţile adevăratei cariere interpretative s-au deschis însă odată cu câştigarea laurilor unor mari concursuri internaţionale: Jaques Thibaud, la Paris – Franţa (1977) şi Nicolo Paganini, la Genova-Italia (1979).

În anul 1982 s-a stabilit în Germania, unde a continuat să-şi completeze formarea artistică, studiind cu profesorul Wolfgang Marschner, la Freiburg, şi cu marele violonist Henryk Szeryng, în cadrul Academiei „Bach” din Stuttgart. Alături de acesta, Florin Paul a avut onoarea să cânte la Stuttgart, în 1998, Dublul concert de Johann Sebastian Bach.

În Germania a ocupat succesiv posturi de concert-maestru la Filarmonica din München (aflată pe atunci sub bagheta regretatului Sergiu Celibidache – 1983), la Filarmonica din Stuttgart şi, din anul 1994, la NDR (Orchestra Radio din Hamburg).

Născută la Timişoara, violoncelista Alexandra Guțu a început studiul violoncelului la opt ani, primul ei profesor fiind Simion Zimmer. La vârsta de 12 ani a concertat cu orchestra liceului, însă adevăratele succese le-a avut în anii studenţiei, la Conservatorul din Bucureşti, sub atenta instruire a renumitului profesor Serafim Antropov.

Talentul ei a fost recunoscut în cele mai prestigioase concursuri internaţionale, primul fiind Concursul Pablo Casals de la Budapesta; au urmat concursurile de la Bologna, Florenţa, Praga, Moscova, Roma, apoi cursuri de specializare la Paris, la Conservatoire Supérieur de Musique şi la Academia Mozarteum din Salzburg.

Încă din anii de studii Alexandra Guţu a avut o bogată activitate concertistică, atât în România, dar şi în Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Italia.

Legată de oraşul natal, a ocupat postul de prim violoncelist şi apoi de solist concertist la Filarmonica Banatul din Timişoara, și a continuat în același timp seria concertelor şi turneelor în America de Sud, Canada, China, Thailanda, Macao, Maroc şi în diferite ţări europene.

A fost colaboratoare în Orchestra RAI Napoli, Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, Orchestra San Carlo şi Orchestra Internaţională a Italiei.

A avut o intensă activitate de muzică de cameră, în duo cu pianistul Dragoş Mihăilescu, cvartetul de coarde Timişoara, Trio Palladio în Italia, Duo cu violonistul Gabriel Popa, cvartetul de violoncele Cellissimo cu Marin Cazacu, Răzvan Suma şi Octavian Lup.

A realizat înregistrări la Casa de discuri Electrecord şi Claves, DVD-uri la Macao şi Bangkok și a colaborat cu radiouri şi televiziuni.

 

 

Facebook Comments