Trei bunicuțe din Cluj au cucerit toată Europa şi SUA cu ajutorul unei afaceri cu blugi reciclați

by Florian Popa

Trei pensionare din Cluj au reinterpretat un meşteşug din moşi-strămoşi şi au ajuns celebre în lumea întreagă: ţes la război preşuri din blugi reciclaţi. Covoarele care le-au ieşit din mâini acoperă acum podele din Belgia, Olanda, Danemarca şi Statele Unite. Sunt parte a unui trend global: sustenabilitate şi grijă pentru mediu, scrie b1tv.ro.
Războiul vechi de o sută de ani nu se opreşte de dimineaţa până seara într-o casă din satul Sânnicoară. Angela, Rodica şi Maria, trei bunici cu spirit de antreprenor, readuc la viaţă meşteşugurile învăţate din bătrâni.
Au vrut să dea un aer contemporan covoarelor care le ies din mâini așa că materia primă folosită este originală: blugi vechi sau cu defecte.
Ce a început ca o şezătoare sătească, s-a transformat rapid într-o mică afacere care şi-a câştigat rapid faima în online.
Iar comenzile pentru produsele sustenabile au început să curgă din ţară, dar şi de peste hotare. „Preşurile au ajuns în Danemarca, în Olanda, în Belgia, în Statele Unite şi în România peste tot”, a declarat Angela Măcicăşan.
Blugii sunt printre cei mai mari poluatori din industria textila. Pentru confectionarea unei singure perechi se folosesc 7.000 litri de apa, cam cat bea un om in 10 ani.
Și în fiecare an se produc 2 miliarde de perechi de blugi. Bunicuţele se înscriu astfel într-un trend global de succes, al sustenabilităţii şi grijii faţă de mediu.
Un metru de covor din blugi se vinde cu 50 de lei. Din banii câştigaţi, bunicile susţin activitatea atelierului şi donează în scopuri sociale.

Facebook Comments