Transparency International Romania cere să fie făcute publice informațiile privind achizițiile în Starea de urgență

by Cristian Dobre

Transparency International Romania solicită instituţiilor din administraţia publică centrală şi locală să facă publice informaţiile privind achiziţiile efectuate pe perioada stării de urgenţă, iar autorităţilor competente să verifice legalitatea contractelor semnate în ultimele două luni.

„Având în vedere că atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional sunt numeroase semne de întrebare şi suspiciuni cu privire la modul în care au fost acordate diverse contracte din fonduri publice sub pretextul stării de urgenţă, Transparency International Romania solicită administraţiei centrale şi locale să facă publice toate informaţiile privind achiziţiile efectuate în ultimele două luni, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, pentru achiziţiile publice directe este necesară publicarea a cel puţin următoarelor informaţii: referat de necesitate, nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire prin achiziţie directă, nota justificativă prin care se estimează valoarea contractului, justificarea opţiunii pentru achiziţia de la operatori economici care nu sunt înregistraţi în SICAP.

Prin acest exerciţiu de transparenţă, achiziţiile efectuate vor putea fi monitorizate inclusiv de către cetăţenii direct interesaţi de modul în care sunt administrate fondurile publice. În schimb, instituţiile care nu vor răspunde acestui demers vor da dovadă de opacitate şi de intenţia de a ascunde de cetăţeni anumite decizii luate sub pretextul urgenţei, afirmă Transparency International România.

„Totodată, solicităm instituţiilor cu atribuţii de control şi combatere a corupţiei, precum Curtea de Conturi şi Direcţia Naţională Anticorupţie, să efectueze un control al modului de gestionare a resurselor publice, respectiv să verifice legalitatea achiziţiilor derulate în perioada stării de urgenţă. Transparency International Romania urmăreşte cu deosebită atenţie modul în care instituţiile publice respectă legislaţia în domeniu şi criteriile de transparenţă şi va semnala public neregulile sesizate. Ne alăturăm astfel demersurilor similare derulate la nivelul mişcării globale anticorupţie Transparency International, pentru a semnala vulnerabilităţile şi pentru a creşte responsabilitatea socială, în contextul creşterii riscurilor de corupţie pe fondul pandemiei COVID-19”, se precizează în comunicat.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments