TRAIASCA JUSTITIA ROMANA: PRIMARUL SPAGAR DE LA ZARAND REVINE PE FUNCTIE

by Cosmin Mihuta

Justiţia din România a dat încă o palmă luptei anticorupţiei arătând că, aşa cum ne acuză de multe ori „fraţii“ europeni, noi de fapt mai mult mimăm această luptă, decât o ducem cu adevărat. Cazul primarului Ion Florin Moţ de la Zărand e elocvent în acest sens. După ce a fost prins în flagrant luând zece mii de euro şpagă, după ce mai luase bani în două tranşe, câte 5000 de lei şi 250 de euro, după ce stenogramele discuţiilor dintre denunţător şi făptuitor au fost cât se poate de clare, marea cruciadă anticorupţie l-a „fericit“ pe edilul şef de la Zărand cu o pedeapsă de doi ani şi patru luni cu suspendare, pentru luare de mită. În primă instanţă, la Tribunalul Bihor. În plus, primarului Ion Florin Moţ i se interziceau o serie de drepturi, timp de doi ani, printre care şi acela de a mai deţine funcţia de primar. O decizie de bun simţ, spunem noi. Cum să mai fi primar, după ce ai fost prins luând bani, în timp ce tu trebuia să reprezinţi cinstit interesele cetăţenilor?

A veni însă sentinţa Curţii de Apel Oradea, care nu numai că i-a redus pedeapsa primarului şpăgar, de la doi ani 2 ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, la cât l-a condamnat Tribunalul Bihor, la un an şi opt luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de 4 luni închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 2 ani închisoare pe care o va executa în condiţiile art. 861 C.pen, adică în libertate. Numai că, supriză, s-au eliminat pedepsele complementare şi, pe cale de consecinţă, Ion Florin Moţ îşi poate relua liniştit funcţia de primar. Fapt pe care aflăm că l-ar fi făcut zilele trecute, când s-a dus la Primăria Zărand şi s-a instalat pe scaunul de edil şef, trimiţându-i la plimbare pe cei care i-au ţinut locul în ultimele luni.

Cum să laşi în funcţie un primar condamnat de două instanţe pentru luare de mită ? Cum să mai reprezinte interesele comunităţii şi să aibă grijă de banul public un om prins în flagrant în timp ce lua zece mii de euro şpagă, fapt constatat de procurori şi judecătorii de la Tribunalul Bihor şi Curtean de Apel Oradea ? Ce ne spune o astfel de sentinţă, nu doar nouă, oamenilor de rând, cât mai ales altor primari sau politicieni aflaţi în funcţii de răspundere ? Că poţi bine merci să iei şpăgi, că nu păţeşti mai nimic, adică rămâi în libertate, ba poţi să-ţi mai şi păstrezi funcţia plătită cu bani publici. În timp ce alţii zac la închisoare fiindcă au furat două găini. Asta da justiţie. Cu aşa exemple, o să-i convingem pe cei de la Bruxelles că suntem pe drumul cel bun şi că, în curând, vom eradica total corupţia din România..

Facebook Comments