TRADAREA VINE DE CELE MAI MULTE ORI DE LA OAMENII EXAGERAT DE SIMPATICI

by Dana B.

Oamenii ce par cât se poate de drăguţi şi exagerat de simpatici sunt cei cu care trebuie să ai cea mai mare atenţie.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de lingvişti şi cercetători, care au analizat modelele de conversaţie între oamenii care erau implicaţi într-un joc strategic on-line.

Jurnalistul Rachel Ehrenberg afirmă că conflictele interpersonale, precum trădarea, pot fi extrem de dificil de studiat. Nu este ca şi cum ai aduce doi oameni în laborator, instruiind pe unul să-l înjunghie pe altul, iar după ce a făcut acest lucru, tu să tragi concluzii rezonabile din comportamentul lor, explică Rachel Ehrenberg în articolul său.

”Ştim cu toţii că există trădare. Dar să găsim date relevante este foarte greu”, a declarat cercetătorul român Cristian Dănescu-Niculescu-Mizil, informatician la Universitatea Cornell.

Cercetările au fost făcute în baza jocului Diplomacy.  Jocul de strategie a fost inventat în timpul războiului rece, iar jucătorii concurează pentru a câştiga teritorii, dar acest procedeu se realizează nu cu arme sau armate, ci cu ajutorul cuvintelor. Astăzi, Diplomacy se joacă online, iar gamerii trebuie să iniţieze negocieri, alianţe, tratate, manipulări, lovituri de stat şi, desigur, trădări.

Dănescu-Niculescu-Mizil a ajuns la concluzia că stenogramele acestor conversaţii ar putea fi perfecte pentru a colecta informaţii utile într-un studiu al trădării. El a creat o echipă formată din mai mulţi informaticieni printre care şi Jordan Boyd-Graber, care este şi un înflăcărat jucător de Diplomacy; românul Vlad Niculae – lingvist informatician – şi expertul în exploatarea datelor Srijan Kumar. Cercetătorii au compilat 145.000 de mesaje expediate între jucătorii Diplomacy şi le-au analizat în speranţa de a găsi ceea ce ei au numit „prevestitorii lingvistici de trădare”.

„Schimbările bruşte în balanţa unor atribute conversaţionale, precum sentimentele pozitive, politeţea exagerată sau concentrarea pe planurile de viitor – sunt semnale ale unei trădări iminente”, citează cercetatorii in raport.

Sursa:descopera.ro

Facebook Comments