TOTUL DESPRE ÎNGRIJIREA LĂCRĂMIOARELOR

by Cristian Dobre

Lacramioarele (Convallaria majalis) sunt printre cele mai iubite flori de gradina. Un mare avantaj pe care il au aceste delicate si parfumate flori este acela ca iubesc locurile umbrite si umede, astfel ca poti acoperi zone din gradina unde alte flori nu s-ar simti deloc bine. Lacramioarele cresc bine si in solul din gradina, dar se simt bine si in ghivece. Bine ingrijite, lacramioarele vor inflorii in mai, dar si in toamna, prin octombrie, a doua oara, mai ales daca vremea este calda si umeda.

Dupa ce florile lacramioarelor trec, frunzele foarte vrezi si dese ale acestora sunt un excelent covor de gradina.

Lacramioarelele, flori prietenoase

Un alt avantaj pe care il au lacramioarele este acela ca plantele sunt extrem de tolerante suportand fara nici un fel de probleme compania altor plante pentru a forma un covor colorat in gradina, exact in acele zone complicate unde umbra, umezeala si solul mai neprietenos iti pot face probleme in amenajare. Poti incerca sa le combini cu Cerceii doamnei (Dicentra Spectabilis) si cu Dumbravnicul (Melissophyllum Mellitus), cu nastureii colorati si regina noptii.

Poti planta lacramioarele la baza arbustilor desi, sub liliac si imediat langa borduri, ziduri si garduri sau in oricare alte locuri umbrite, iar plantele se vor dezvolta frumos mai multi ani in sir.

Lacramioarele cresc bine in pamant afanat. Bulbii lacramioarelor trebuie plantati intr-un loc semiumbros, la adancime mica, iar partea de sus a radacinii trebuie sa fie doar putin sub nivelul solului. Trebuie udate abundent dupa plantare. Amesteca pamantul cu materiale organice pentru a asigura o buna drenare a apei. Turba, compostul, rumegusul sau ingrasamantul natural descompus sunt o alegere buna pentru solul in care plantezi lacramioarele. Lacramioarele se adapteaza oricarui tip de sol, dar chiar daca iubesc umezeala, nu suporta un sol pe care apa sa balteasca mai mult de o zi.

Pentru a fi sigura ca plantarea este un succes aceeasta trebuie sa se faca in aprilie. Plantate mai tarziu, se vor prinde, dar este posibil sa nu mai infloreasca in cursul anului. Un truc excelent este sa tii in apa calda bulbii pentru cateva ore inainte de plantare. Acestia vor absorbi necesarul de apa si vor incolti mai repede. Bulbii de lacramioara cumparati trebuie plantati repede pentru ca nu rezista foarte multa vreme fara apa.

Dupa inflorirea lacramioarelor si dupa ce florile trec, lasa tijele acestora sa-si urmeze cursul natural. Vor forma seminte care vor alimenta natural rasadul. Lacramioarele de gradina pot ramane in pamant toata iarna, iar primavara urmatoare vor incolti, din nou, in mod spontan.

Sursa: casa-gradina.ro

Facebook Comments