Toţi comercianţii români sunt obligaţi să accepte plata cu cardul. Legea a intrat în vigoare

by Adrian Pavel

Comercianţii din România sunt obligaţi, de-acum, să aibă POS şi nimeni nu mai are voie să refuze plata cu cardul, atunci când românii vor asta. Măsura plăţii prin POS se aplică, fie că vorbim despre magazine, cafenele sau florării. Legea a intrat în vigoare de ieri, iar ANAF speră ca astfel să crească colectarea de taxe.
Micii comercianţi nu sunt deloc încântaţi de această decizie, pentru că la fiecare tranzacție, ei plătesc băncii cu care lucrează 1% din sumă. În plus, chiria lunară pentru POS depinde de la bancă la bancă și poate varia între 15 lei și 50 lei. Vânzătorii care nu se îşi montează POS şi nu se conformează legii pot fi primi amenzi de până la 50.000 de lei.
Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru avansuri cash din magazine, a intrat în vigoare duminică, 16 iunie.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în noua lege.
Mai exact, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale, scrie antena3.ro.

Facebook Comments