Tot mai mulți nepalezi și srilankezi au venit să muncească în România

by Andreea Radu

România a devenit pentru tot mai multe familii nepaleze și srilankeze o a doua casă, după ce aceștia au venit să lucreze în țara noastră, așa cum românii au plecat în vestul Europei la muncă. Nepalezii și srilankezii, majoritatea budiști atașați de familii, sunt primii care au început procedurile pentru a-și aduce soțiile și copiii la noi. Unii angajatori le oferă deja familiilor reunite cazare în cămine, unde pot sta împreună​, potrivit Știrileprotv.ro.
În multe cazuri, familiile cu copii îi lasă pe cei mici în grija bunicilor. Durează ani până aceștia își fac condiții bune de trai pentru a-i aduce în România. Legea noastră le cere cetățenilor străini, numiți sponsori, dovezi că au un spațiu de locuit propice pentru rude, că au mijloace de trai și nu sunt un pericol pentru statul român. Ceea ce bifează majoritatea cuplurilor reunite ca să muncească la noi.
„Undeva, la 2 ani, după ce își încheie primul stagiu, încep să se gândească să-și aducă familiile. Cea mai volatilă nație este Bangladesh-ul. Rata acestora de fugă este de peste 90%”, a declarat Valeriu Nicolae, administrator.

Pentru tinerii căsătoriți, lucrurile stau diferit

Pentru tinerii căsătoriți, lucrurile stau diferit. Mai exact, aceștia sunt absolvenți de drept și pun deoparte cam 700 de euro pe lună, până decid ce fac mai departe. E un fel de „a-și clădi cariera”. O sarcină instalată în mijlocul perioadei de contract de doi ani ar însemna, de fapt, ca soția să plece în țara natală. Speranța de a se stabili la noi ar deveni mult mai firavă. De aceea nici cuplurile care au deja cel puțin un copil pe alt continent nu își permit să-și extindă familiile, conform sursei citate.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate