Tot ce trebuie să știi despre freekeh, un aliment care a detronat quinoa

by webeditor

În ultimii ani, acest aliment cu cereale de culoare verde, cu gust afumat, originar din Orientul Mijlociu a devenit extrem de popular datorită proprietăților incredibile și numeroaselor sale întrebuințări.

De la micul-dejun la cină, cerealele se consumă din ce în ce mai des. Dacă unele tipuri de cereale precum quinoa, bulgur sau hrișcă sunt considerate depășite de unele persoane, gastronomii curioși vor încerca fără îndoială freekeh, o varietate orientală de grâu verde. Chiar dacă culoarea sa nu este pe placul tuturor, gustul său de grâu afumat va cuceri un număr mare de persoane. În plus, calitățile sale nutriționale, deloc de neglijat de altfel, se dovedesc a fi extrem de interesante, chiar mai interesante decât cele oferite de orez.

Ce este freekeh?

Cunoscut și sub numele de farik sau frik, acest aliment aparține unei varietăți vechi de grâu verde – triticum turgidum L. var durum- apărut in secolul XII în regiunea Fertile Crescent din Orientul Mijlociu. Culoarea sa aparte se explică prin faptul că spicele sunt recoltate înainte să ajungă la maturizare. Odată culese, acestea din urmă sunt mai apoi arse pentru a le da mai ușor învelișul și de a-i conferi gustul afumat.

Freekeh dispune de un număr mare de beneficii. Este o cereală cu un conținut ridicat de fibre (între 10-13g pentru o porție de 100g spre deosebire de 1,8 g pentru o porție de orez integral), de proteine (15g pentru o porție de 100g spre deosebire de 14g pentru o porție de quinoa). În plus, are un conținut extrem de bogat de minerale, extrem de importante pentru organismul nostru. Un lucru care contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge și conferă rapid senzația de sațietate. Singurul lucru pe care i-l putem reproșa este următorul: conține gluten.

Freekeh are capacitatea de a consolida sistemul nostru de apărare, un fapt care contribuie la stimularea creșterii părului și a unghiilor. În plus, organismul nostru este vitalizat.

Deoarece vorbim de o cereală, specialiștii recomandă consumul a 4-6 porții pe săptămână.

Cum putem profita de freekeh în bucătărie?

Freekeh este un produs deosebit de versatil, la fel ca orezul, cuș-cușul sau quinoa și se poate consuma la cină, amestecat cu diferite alimente. Este delicios ca iaurt, poate însoți iaurtul sau fructele. Este foarte ușor de preparat și delicios. Gustul său este aparte și poate fi integrat cu ușurință într-o salată de roșii cu ceapă, castraveți și ardei.

Facebook Comments