Topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai din lume. Pe ce loc se clasează România

by Andreea Radu

Planeta a fost aruncată într-un haos fără precedent începând din 2020. De la pandemia de Covid, până la războiul pe scară largă în Europa, marile evenimente au determinat creșterea prețurilor la alimente și combustibili. Toate acestea au avut un impact asupra standardelor de viață globale. Un indicator al acestui lucru, Indexul de Dezvoltare Umană (IDU) al ONU, a scăzut în 2020 pentru prima dată de la lansarea sa în 1990. Ulterior, trendul descrescător s-a păstrat și în 2021, scrie Economist.com, citat de Știrileprotv.ro.
IDU este unul dintre cele mai utilizate măsuri ale dezvoltării țărilor, după PIB. Măsoară progresul în termeni de rezultate sociale, inclusiv speranța de viață la naștere, ani de școlarizare așteptați și medii și venitul național brut pe persoană. Potrivit ultimelor date, publicate pe 13 martie, IDU-ul global este în creștere din nou, dar progresul a fost lent și inegal.
În topul clasamentului IDU, România se situează în prima jumătate, ocupând locul 53. Pe de altă parte, fruntașă este Elveția care a ocupat primul loc în clasament pentru al doilea an consecutiv. Scorul său general este impulsionat de venituri ridicate și speranțe de viață lungi.
Alte țări din Europa de Vest au unele dintre cele mai mari scoruri. Unele părți din Asia se descurcă bine, cu Hong Kong și Singapore în top zece. În alte părți este mai sumbru: țări precum Peru, Columbia, Libia și Libanul nu au făcut prea multe progrese din 2019.
Standardele de viață în Ucraina și Rusia au scăzut și ele: țările au coborât cu 23, respectiv patru locuri între 2021 și 2022. Yemenul distrus de război, Belizeul sărac și îndatorat și Micronezia, o țară insulară expusă riscului de a fi înghițită de creșterea nivelului mării, au atins culmile în 2010 și au scăzut în fiecare an de atunci.

Facebook Comments