Tone de oțet falsificat, descoperite de ANPC în marile lanțuri de magazine

by Andreea Radu

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a efectuat mai multe controale în marile lanțuri de magazine din România, pentru verificarea corelației dintre denumire si compoziție a oțetului existent pe piață. În urma controalelor, peste 11 tone de oțet au fost retrase de la vânzare, scrie antena3.ro.

”Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca temă verificarea corelației dintre denumire si compoziție a oțetului existent pe piață. În acest sens, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizării contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie prima preponderenta diferită de cea declarată în denumirea produsului.
Ca atare, echipele CRPC București-Ilfov au verificat existența la comercializare a loturilor din sortimentele de oțet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme și au înregistrat următoarele rezultate:

  • A fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet
  • Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei
  • S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori
  • S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, și continuă acțiunile de verificare pe tema acestui produs”, scrie Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Facebook Comments