Țolea a dezinformat în privința contractului de deszăpezire. Iată documentul oficial

by Cosmin Mihuta

În ultimele zile, am asistat la un adevărat război între ultimii trei președinți ai Consiliului Județean Arad, pe problema contractului de deszăpezire. Președintele în exercițiu Iustin Cionca anunța, sâmbătă, că este nemulțumit de modul în care acționează firma care se ocupă de deszăpezire, iar drept urmare va solicita rezilierea contractului (un anunț mai mult de imagine, fiindcă e cam greu de realizat, dar asta e o altă problemă). Tot sâmbătă, vicepreședintele Sergiu Bîlcea anunța că actuala conducere a moștenit acest contract, dorind cumva să scape de responsabilități, deși toată procedura de licitație a fost una legală, nu au existat probleme de ordin legal, așa că nu existau motive să fugă de răspundere.

Declarația lui Bîlcea a pornit un adevărat război pe ruta Cionca – Țolea – Ioțcu, ultimii trei președinți ai CJA, care și-au adus tot felul de acuze pe acest subiect. Dacă Ioțcu acuza faptul că acel contract, precum și procedura, sunt din perioada lui Țolea, când Cionca era șef de cabinet al președintelui CJA, ultimii doi au contraatacat printr-un comunicat de presă, în care Țolea susține că achiziția era deja făcută când a ajuns în funcția de interimar și doar a semnat contractul.

Pentru a lămuri problema, am căutat documentele oficiale, chiar pe site-ul Consiliului Județean Arad, și am constatat că fostul interimar Țolea dezinformează cetățenii Aradului, ca să nu spunem că minte cu tupeu. Conform datelor oficiale prezentate pe site-ul CJA și pe care le puteți vedea mai jos, anunțul de participare a fost trimis către SEAP pe 24 iulie (ziua în care Ioțcu a fost arestat), fiind publicat pe 30 iulie 2015. Au urmat depunerea ofertelor în luna august, evaluarea, desemnarea câștigătorului și semnarea contractului în octombrie 2015. O procedură legală, desfășurată în mandatul lui Adrian Țolea, de care nu înțelegem de ce fuge fostul interimar. Dacă i s-ar fi părut ceva nelegal, Țolea ar fi putut anula licitația, așa cum s-a întâmplat în cazul Ambulatoriul de la Spitalul Județean, unde Aradul a pierdut milioane de euro, după ce s-a anulat licitația, în aceeași perioadă.

„Am crezut că în urma comunicatului de luni lucrurile s-au lămurit, dar atitudinea slugarnică și mincinoasă a domnului Țolea mă face să revin cu date suplimentare. Anunțul de participare a fost trimis la SEAP în 24 iulie 2015, iar apoi au urmat depunerea ofertelor, evaluare, semnarea contractului. Din 24 iulie eu nu am mai fost la Consiliul județean. Dacă pot înțele într-un anumit context atitudinea domnului Țolea, care este angajat la ADI Deșeuri, ca director adjunct, deci în subordinea CJA, nu pot înțelege cum un funcționar public din Consiliul județean, director de Strategii și Comunicare, transmite neadevăruri în spațiul public“, susține fostul președinte CJA, Nicolae Ioțcu.

 

 

Replica lui Adrian Țolea

Pentru a clarifica toate aspectele legate de controversele privind semnarea contractului de deszăpezire, consilierul judeţean Adrian Ţolea face unele precizări.

„Aşa cum reiese din referatul de necesitate nr. 93941/01.07.2015 – când preşedinte încă era Nicolae Ioţcu, act semnat de către administratorul public Cristian Drăgan şi de către directorul tehnic Adrian Nedelciu – caietul de sarcini pentru servicii, lista cuprinzând cantităţile pentru întreaga perioadă până în 2019, dar şi nota privind determinarea valorii estimate – adică sumele puse la dispoziţie pentru serviciul de deszăpezire –, toate acestea au fost stabilite de preşedintele de atunci, Nicolae Ioţcu, în strânsă colaborare cu prietenul său Cristian Drăgan.

Ceea ce a urmat după publicarea anunţului pe SEAP, în 24 iulie 2015, chiar ziua când Nicolae Ioţcu a fost arestat, reprezintă paşi procedurali, logici şi necesari pentru finalizarea achiziţiei.

Faptul că licitaţia putea fi anulată, de către mine, arată o lipsă de informare a domnului Ioţcu. Licitaţia nu putea fi anulată decât de comisia de licitaţia, şi asta în cazul în care s-ar fi semnalat neregularităţi sau ilegalităţi. Semnarea contractului de către preşedinte, după ce acest contract a întrunit toate condiţiile legale, a fost un act administrativ obligatoriu”, a precizat Adrian Ţolea.

„Nicolae Ioţcu, prin ceea ce face, dă dovadă de ipocrizie maximă şi de tupeu de inculpat. Faptul că parte din semnatarii referatului sus-menţionat – Ioţcu, Drăgan, Nedelciu – se regăsesc şi în dosarul fostului preşedinte, judecat pentru corupţie, nu trebuie să mai mire pe nimeni”, a completat Adrian Ţolea.

 

Facebook Comments