Tipuri de anvelope motocross

by Andreea Radu

Provenit din Regatul Unit, Anglia, motocross-ul este o formă de competiție de motociclete off-road, într-un circuit închis. Ajuns cu rapiditate un sport apreciat de mulți, competițiile de motocross au început să se organizeze din ce în ce mai des. În zilele noastre există chiar și campionate, cu participanți de renume din domeniu care se mândresc cu tot felul de acrobații spectaculoase în aer. Motocicletele motocross diferă însă de motocicletele clasice, „obișnuite”. Acestea sunt mai subțiri, mai suple, pentru o mai mare libertate în mișcare, atât a vehiculului, cât și a șoferului. Și, cum corpul vehiculului este mai subțire, așa sunt și anvelopele acestuia. Urmează să vă oferim câteva informații despre anvelopele motocross și cum să le alegeți pe cele potrivite.

Tipul de anvelopă pe care îl purtați este foarte important. Aceasta ajută nu numai la aderența vehiculului, cât și la siguranța pe care o aveți când conduceți. Fie că practicați motocross din plăcere, în timpul liber, și alegeți să vă plimbați prin pădurile României cu motocicleta, fie că sunteți profesionist, și alegeți să participați la competiții, suntem siguri că știți deja cât de importante sunt anvelopele. Atenție, nu confundați anvelopele motocross cu anvelopele de motociclete. Diferențele între cele două sunt vaste, însă acum, ne rezumăm strict la cele motocross. Există câteva tipuri de anvelope, speciale pentru teren moale, mediu, dur, sau anvelope pentru antrenament profesionist și sărituri. Haideți să vi le prezentăm pe scurt.

 

  1. Teren moale

Anvelopele motocross pentru teren moale sunt cele mai subțiri dintre cele existente. Acestea sunt excelente pentru terenuri cu nisip sau noroi, unde cauciucurile mai groase nu ar face față. Multe brand-uri oferă astfel de cauciucuri, susținând că anvelopele se curăță singure în timpul mersului, datorită striațiilor de pe acestea, ajutând astfel la o performanță de excepție pe teren moale.

 

  1. Teren mediu

Anvelopele motocross pentru teren mediu sunt ușor mai groase decât cele menționate precedent. Un ochi format, al unui profesionist, ar vedea diferența imediat, însă celor începători vrem să le oferim informații precum: terenul mediu se referă la suprafețe cu iarbă sau pământ. De aici și nevoia de un cauciuc mai gros. Tracțiunea este una mai mare în cazul de față, facilitând continuarea fără probleme a cursei în situații precum alunecările pe iarbă sau pe teren umed. Brand-urile de anvelope motocross susțin că cele pentru teren mediu oferă o mai mare stabilitate în timpul frânării și ajută la luarea mai precisă a curbelor.

 

  1. Teren dur

Anvelopele motocross pentru teren dur sunt cele mai groase dintre cele existente. Aici nu mai este vorba de experiența în domeniu, căci diferențele dintre cele trei sunt clar vizibile. Acest tip de cauciuc are o elasticitate mărită ce oferă suportul necesar la drift-uri și la mersul pe teren accidentat. Striațiile de pe anvelopele motocross pentru teren dur sunt și ele de o mai mare lățime și proeminență, ajutând la menținerea corectă a direcției în timpul cursei.

 

  1. Antrenament profesionist și sărituri

Ultima, dar nu cea din urmă categorie de anvelope motocross le include pe cele pentru antrenamentul profesionist și sărituri. Poate chiar cea mai însemnată categorie, este foarte important să apreciați cu onestitate experiența pe care o aveți pe motocicletă, astfel încât să puteți alege un cauciuc care nu doar să vă ajute în mers, dar și să vă facă mai ușoară cursa. Astfel, anvelopele pentru antrenament și sărituri se prezintă cu o tracțiune multifuncțională, perfectă atât pentru terenuri mai moi, cât și pentru cele mai tari. Structura acestora este una stabilă, rezistentă la lovituri, cu o flexibilitate mărită ce ajută la absorbția impactului datorat săriturilor.

Acum că ați aflat mai multe despre anvelopele motocross, tot ce rămâne să faceți este să vă interesați pe piață și să alegeți cauciucurile potrivite atât stilului dumneavoastră de condus, cât și tipului de curse pe care doriți să îl abordați.

Motocross-ul e un sport periculos, de rezistență, pentru șoferi. Însă pentru spectatori, este un deliciu. Acrobații în aer, sărituri uimitoare, curse de mare viteză și întreceri la care asistăm cu sufletul la gură. Ce poate fi mai frumos pentru iubitorii de adrenalină, decât participarea la o astfel de competiție? Nimic nu ar fi fost posibil fără ajutorul oferit de anvelopele potrivite. Vă menționăm încă o dată faptul că trebuie să apreciați cu acuratețe experiența pe care o aveți în acest sport, astfel încât să vă puteți continua activitatea în cel mai sigur mod posibil. Cu cât sunteți mai profesionist, cu atât distracția este mai mare și competiția mai acerbă. Așa că vă urăm succes, și sperăm că acest articol v-a fost de folos în alegerea tipului de anvelopă potrivit.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate