Tips and Tricks: Secretele din spatele unei cafele cu adevărat bune

by Florian Popa

Gustul desăvârșit al unei cafele se obține atunci când ingredientele potrivite sunt mixate în cantități potrivite, cu o măiestrie menită să aducă în aceeași ceașcă arome și texturi de care să îți aduci aminte. O cafea “bună” se prepară conform unor cutume bine bătătorie în istoria savuroasă a acestei băuturi, respectându-se un adevărat ritual pe care cei mai buni barista îl cunosc pe de rost. Astfel, se poate obține o cafea ce animă simțurile, de fiecare dată când reiei acest ritual matinal.

Cum se prepară cafeaua – scurtă întoarcere în timp

Se spune că planta a fost descoperită întâmplător, atunci când un păstor etiopian a observat că animalele sale au devenit mai agitate, ca urmare a consumului acesteia. Regiunea în care a fost făcută această descoperire este denumită “Kaffa”, fiind aflată în sud-vestul țării africane. De aici, cafeaua a migrat apoi către țări precum Yemen, Egipt sau India.

Europenii au gustat pentru prima dată cafea în Veneția, orașul-port fiind poarta de intrarea a acestei plante pe Bătrânul Continent, fiind adusă de negustori arabi în urmă cu aproximativ trei secole. Revenind în prezent, cele mai reprezentative țări, privind culturile de cafea, sunt: Brazilia, Ecuador, Vietnam, Costa Rica și Etiopia.

Cum se prepară cafeaua – tehnici de prăjire a boabelor

Prin prăjire, boabele verzi de cafea capătă o nuanță închisă de maro, acest proces fiind unul cât se poate de determinant pentru calitatea produsului final. Există 4 tehnici principale de prăjire a boabelor de cafea. Iată mai multe informații despre fiecare:

  1. Prăjire light: boabele de cafea prăjite astfel prezintă o nuanță deschisă de maro, un gust vegetal cu o notă puternică de cereale prăjite și o aciditate însemnată;
  2. Prăjire medium: boabele de cafea prăjite astfel prezintă o nuanță de maro puțin mai închisă decât cele prăjite light, iar gustul și aciditatea sunt cât se poate de echilibrate;
  3. Prăjire medium dark: boabele de cafea prăjite astfel prezintă o nuanță de maro mult mai închisă, iar pe suprafața acestora se poate simți o peliculă ușor uleioasă; aroma boabelor de cafea medium dark este foarte puternică;
  4. Prăjire dark: boabele de cafea prăjite astfel prezintă o nuanță foarte închisă (între maro și negru), având o textură lucioasă și un nivel scăzut de cofeină. După prepararea cafelei, băutura finală are o aciditate ridicată.

Cum se prepară cafeaua – principalele influențe culturale

Iată câteva moduri clasice pentru prepararea unei cafele cu adevărat savuroase:

  1. Metoda turcească pentru prepararea cafelei

Ingrediente necesare: cafea deja măcinată / boabe de cafea măcinate acasă, apă, zahăr;

Mod de preparare:

  • La fiecare ceașcă de apă se adaugă un vârf de linguriță de cafea și puțin zahăr;
  • Amestecă foarte bine, până când zahărul s-a topit de top, apoi pune ceașca pe foc;
  • După ce cafeaua din recipient a început să se ridice, ia recipientul de pe foc;
  • După ce cafeaua revine la normal, pune din nou recipientul pe foc;
  • Repetă această mișcare de aproximativ 3-4 ori;
  • Toarnă puțină cafea în ceașcă, apoi pune recipientul la loc pe foc, până când cafeaua dinăuntrul său începe să crească din nou;
  • După ce cafeaua s-a umflat încă o dată, toarnă întregul conținut în ceașcă.
  1. Metoda armenească pentru prepararea cafelei

Ingrediente necesare: cafea deja măcinată / boabe de cafea măcinate acasă, apă, zahăr;

Mod de preparare:

  • Se adaugă în apa din ibric: 1 lingură de zahăr / ceașcă;
  • Recipientul se așază apoi pe aragaz, la foc mediu;
  • După ce apa se încălzește, adaugă 2 linguri de cafea / ceașcă și amestecă ușor;
  • Înainte ca lichidul din recipient să dea în clocot, adaugă încă un vârf de lingură de cafea;
  • Atunci când cafeaua se ridică, ia recipientul de pe foc și pune-l la loc după ce coboară;
  1. Metoda grecească pentru prepararea cafelei

Ingrediente necesare: cafea deja măcinată / boabe de cafea măcinate acasă, apă, zahăr;

Mod de preparare:

  • În ibric se toarnă o lingură de cafea și o ceașcă de apă;
  • Se amestecă foarte bine, până când cafeaua se dizolvă complet;
  • Se pune apoi ibricul pe aragaz, la foc mediu;
  • Atunci când în mijlocul cafelei se formează un cerc de spumă, băutura este gata;
  • Trebuie să iei cafeaua de foc, înainte ca lichidul să dea în clocot.
  1. Metoda cafelei la nisip

Ingrediente necesare: boabe de cafea proaspăt prăjite și măcinate foarte fin, apă, zahăr;

Mod de preparare:

  • Se utilizează un ibric din alamă în care se adaugă apă călduță, pentru o singură ceașcă;
  • Ibricul se introduce într-un recipient mare (preferabil un cazan de cupru ) umplut cu nisip;
  • În apa călduță se toarnă apoi două linguri de cafea și una de zahăr;
  • Ibricul se ține în nisip până când cafeaua începe să fiarbă;
  • Se toarnă imediat în ceașcă, pentru a se păstra și caimacul.

Cum se prepară cafeaua –  ustensile disponibile

Pentru cele mai savuroase cafele, poți alege unul dintre următoarele produse:

Filtru de cafea

Dacă îți place să bei cafea la filtru, găsești rapid pe net atât materia primă pentru această băutură, cât și produsul gândit pentru a o prepara. Înainte de a cumpăra online un aparat pentru cafea la filtru, citește cu atenție specificațiile sale tehnice, pentru că te interesează filtrele compatibile. Poți opta fie pentru filtre din hârtie (unică folosință), fie pentru filtre de cafea metalice permanent. În timp ce filtrul metalic pentru cafea oferă un gust mai intens (permite trecerea mai multor particule de cafea), filtrul de cafea din hârtie permite un gust mai dulce și mai clar. Atenție: după fiecare utilizare, filtrul de cafea trebuie curățat foarte bine.

Espressor

Italienii sunt “vinovați” pentru inventarea uneia dintre cele mai populare cafele ale momentului. Un espressor permite apei sa treacă prin stratul de cafea proaspăt măcinată, băutura fiind apoi picurată direct în ceașcă. Este un proces de realizare cât se poate de scurt (aproximativ 30 de secunde), caracteristic, de altfel, pentru un espresso cum numai în Italia ai putea să servești. Mai mult decât atât, viteza specifică acestui proces este determinantă pentru formarea spumei de la suprafața unei cafele espresso, un alt element specific acestei băuturi.

Presa franceză

Dacă îți place să bei o cafea americană bună, în timp ca treci dimineața prin mailuri, trebuie să ai în bucătărie o presă franceză. Este un aparat acționat mecanic, sub forma unui cilindru de sticlă ce are un capac dispus cu un filtru piston. În recipientul cilindric se adaugă apă fierbinte și cafea măcinată, pe care trebuie să o lași, preț de câteva minute, pentru a se opări. În cele din urmă, trebuie să presezi în jos pistonul, astfel încât zațul să fie separat de cafea. Presa franceză este un aparat de mici dimensiuni, pe care îl poți transporta cu ușurință în bagaj, astfel încât să te bucuri oriunde de o cafea bună.

Iată câteva dintre cele mai importante secrete dintr-o ceașcă perfectă de cafea. Bineînțeles, aromele și texturile diferă, în funcție de boabele de cafea utilizate (așa cum ai văzut mai sus). Dar în esență, obținerea unei cafele delicioase se bazează pe respectarea acelorași pași simplu de urmat, pe care îi poți relua oricând acasă, dacă ai la îndemână o cafea bună și ustensilele potrivite.

 

Facebook Comments