TIMISOARA SI CLUJUL NE DAU LECTII IN CURSA PENTRU CAPITALA CULTURALA 2021

by Sida Voicu

Aradul a pornit cu mare avânt în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, cu o lansare cu tam-tam la Bruxelles, cu declaraţii care mai de care mai pompoase. În doar câteva luni, însă, totul s-a dovedit un mare fâs, la fel ca orice alt proiect megaloman iniţiat de primarul Gheorghe Falcă. În timp ce la Arad se doarme, sau se bagă bani în buzunarele diferitelor firme venite de aiurea să facă tot felul  de studii despre cultura arădeană, de parcă noi nu mai avem oameni capabili în oraş, care să vină cu idei bune, alţii au luat problema în serios şi s-au apucat de lucru.

Lecţie de unitate de la Timişoara

Cei mai bine pregătiţi par la ora actuală Ttmişorenii, care, vorba câtecului, au şi cu cine şi cu ce. În primul rând, vecinii de pe Bega au înfiinţat Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. Noi avem aşa ceva ? N-am auzit până acum. Apoi, un alt lucru elementar, au deschis un site, timisoara2021.ro, unde cei interesaţi pot vedea cum se pregătesc timişorenii cu adevărat pentru această competiţie şi nu prin vorbe şi poveşti vânătoreşti, cu care ne-a obişnuit primarul Aradului în ultimul timp. Noi avem aşa ceva ? N-am auzit.

Dar, dincolo de asociaţie, de site sau de proiectele demarate, care pot fi consultate pe site-ul cu pricina, la Timişoara s-a petrecut un fapt care nu credem că va fi posibil în Arad vreodată, cel puţin cât timp la conducere se află Gheorghe Falcă. Primarul Municipiului Timișoara, Nicolae Robu, i-a invitat, în 23 ianuarie 2014, pe liderii partidelor politice din Timișoara să semneze declaraţia de susţinere a proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Şi ce credeţi ? La evenimentul organizat în cadrul primăriei, au fost prezenţi liderii PNL, PSD, PDL, PNŢCD, PRM, PP-DD, ai Forţei Civice, ai Forumului Revoluţiei, ai Noii Drepte, ai UDMR, ai Forumului Democrat German, ai Uniunii Sârbilor din România, ai Uniunii Bulgare din Banat, ai Uniunii Ucrainenilor şi ai Partidei Romilor. Cu toţii au semnat declaraţia și au acceptat să facă parte dintr-un for consultativ care se va implica în pregătirea candidaturii Timișoarei pentru titlul Capitală Culturală Europeană.

Există oare vreun arădean care crede că Gheorghe Falcă ar fi vreodată în stare să adune în jurul său toate forţele politice locale pentru binele Aradului ? Probabil vecinul de duplex şi doi, trei căţei din jurul primarului. Ar putea vreodată să facă Gheorghe Falcă un for consultativ cu adversarii săi politici, pentru binele Aradului ? Niciodată. Gheorghe Falcă e un factotum în Arad şi nu concepe că cineva dintre ceilalţi muritori din politică ar putea fi consultat cu privire la un plan aşa măreţ.

Şi Clujul munceşte

Ce credeţi că se întâmplă la Cluj ? Credeţi că dorm ca arădenii ? Nici vorbă. Găsim şi acolo o asociaţie, culmea, cu numele aproape identic ca la Timişoara: Asociaţia „Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană”. Şi, tot culmea, au şi un site. Cum credeţi că se numeşte ? Aţi ghicit: clujnapoca2021.ro. Cum oare s-or fi gândit ăştia la aceeaşi asociaţie şi la acelaşi site ? Greu de răspuns, pentru nişte oameni inventivi, cum sunt cei care se ocupă de acest proiect în Primăria Arad şi care acum inventează mersul pe jos. Pe bani grei, bineînţeles.

O dată înfiinţată Asociaţia, cei din Cluj Napoca au pornit o serie întreagă de proiecte, care pot fi găsite pe site-ul amintit, ultimul dintre ele fiind legat de un concurs cu fotografii din Cluj Napoca, sub sloganul „Cultura Transformă Orașul”. Ce a ieşit, chiar merită văzut pe site-ul cu pricina. De asemenea, în Cluj Napoca s-a demarat o amplă campanie de implicare a clujenilor în acest proiect, dar şi o dezbatere publică reală, nu ca cele de la noi, despre dezvoltarea oraşului pe termen lung. Şi multe altele, pe care nu mai are rost să le enumerăm, pentru că ne facem sânge rău.

Aradul doarme

Când vine vorba despre Arad, n-avem nici consensul general de care se bucură Timişoara, nici implicare populaţiei, de care se bucură Cluj Napoca. N-avem nici conducătorii altora. N-avem nici asociaţie (sau cel puţin n-am aflat noi), probabil Gheorghe Falcă nu doreşte parteneri în acest proiect, n-avem nici măcar un site şi, avem impresia, n-avem nici vreo viziune.

În schimb, avem bani, fiindcă în cursa noastră spre Capitala Culturală despre asta e vorba, despre bani. Nu să-i câştigăm, ci să-i dăm cui trebuie.Aflăm că umblă o dudie de prin Deva plătită cu banii arădenilor să ne facă nu ştiu ce studiu despre resursele culturale ale Aradului. De parcă la Arad nu mai avem oameni care să identifice resursele culturale şi modalităţile prin care să le promovăm. Avem nevoie să vină din Deva, această oază de cultură a României, o duduie care să ne înveţe ce şi cum. Ca de obicei, facem studii şi umblăm după cai verzi pe pereţi, sifonăm bani spre tot felul de firme, în timp ce alţii s-au apucat de mult de lucru. Dacă s-ar fi dorit cu adevărat să fim capitală Culturală Europeană, probabil am fi mers pe urmele celor din Cluj Napoca sau Timişorara. Din păcate, e doar o altă oportunitate de afaceri.

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments