Terapii naturale pentru sănătatea prostatei

by Cristian Dobre

Este o glanda care are aproximativ dimensiunea unei caise mici si este situata sub vezica. Prostata are trei functii principale: secretia de lichid alb, bogat in nutrienti, care constituie o treime din materialul seminal; propulsarea lichidului seminal in uretra in timpul ejacularii; reglarea fluxului de urina. Inflamarea, stresul oxidativ si modificarile nivelului de testosteron sunt factorii de risc controlabili pentru cele doua afectiuni majore ale prostatei: hiperplazia benigna a prostatei si cancerul de prostata.

Hiperplazia benigna de prostata este cea mai frecventa problema de sanatate a prostatei si este asociata cu imbatranirea. Jumatate dintre barbati o vor dezvolta intre 50 si 60 de ani, iar 90% dintre barbati vor avea aceasta conditie pana la 90 de ani. Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer la barbati. Este o boala care se dezvolta lent, iar simptomele apar intr-un stadiu avansat. Semnele sunt similare cu cele ale hiperplaziei benigne de prostata, dar pot include si sange in urina sau sperma. Rata de supravietuire este mai mare cu cat cancerul este depistat si se intervine in faza timpurie.

Terapii naturale pentru sanatatea prostatei. In timp ce hiperplazia si cancerul de prostata sunt conditii foarte diferite care rareori coexista, factorii de risc sunt adesea identici – dezechilibre hormonale, varsta, genetica, inflamatia si stresul oxidativ. Multe medicamente pe baza de plante si suplimente nutritive pot fi benefice pentru prevenirea bolilor de prostata sau pentru tratarea acestora. Iata cateva ingrediente naturale pentru sanatatea prostatei.

1. Licopen. Este un carotenoid puternic care prezinta actiune antioxidanta si antiinflamatoare la prostata. Desi se gaseste in mod natural in cantitati mari in rosii, este mai bine absorbit de organism atunci cand rosia este gatita, cum ar fi in sosul pentru paste. O dieta bogata in licopen poate fi protectoare impotriva progresiei cancerului de prostata si s-a dovedit a reduce cresterea in hiperplazia benigna, in special atunci cand este combinata cu extracte din plante, cum ar fi Saw Palmetto.

2. Saw Palmetto (Serenoa repens). Este utilizat in fitoterapia traditionala pentru a trata simptomele tractului urinar inferior asociate frecvent cu hiperplazia benigna de prostata. Potrivit unui studiu, extractul de palmetto administrat timp de trei luni a scazut markerii de inflamatie cronica a prostatei la barbatii cu simptome ale tractului urinar, iar un alt studiu publicat in 2015, care a inclus 165 de pacienti cu hiperplazie benigna a aratat ca 160 mg de extract de palmetto pe zi a imbunatatit calitatea vietii si simptomele dupa 6 saptamani de tratament. Dupa 12 saptamani, a existat, de asemenea, o imbunatatire a debitului urinar. Nu s-a stabilit clar daca palmetto a avut vreo eficacitate in cancerul de prostata. Un studiu a analizat suplimentarea cu palmetto la pacientii supusi radioterapiei pentru cancer de prostata si a constatat ca extractul din plante nu a avut niciun efect asupra rezultatelor si nici asupra toxicitatii radioterapiei.

4. Pufulita cu flori mici (Epilobium parviflorum). Extractul de pufulita are proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice, cu o actiune deosebita asupra prostatei si a altor organe masculine endocrine. Extractele din pufulita s-au dovedit ca distrug celulele canceroase de prostata in vitro, iar atunci cand sunt combinate cu licopen si alte plante medicinale, o cura de 3 luni poate reduce simptomele hiperplaziei.

5. Frunza de urzica. Nivelurile ridicate ale hormonului dehidrotestosteron (DHT), au fost legate atat de hiperplazia benigna de prostatat, cat si de cancerul de prostata. Frunza de urzica este cunoscuta drept „anti-androgen” – blocheaza conversia testosteronului liber in DHT antagonizant de prostata. Pe langa faptul ca sprijina sanatatea spermatozoizilor si mentine nivelul de testosteron la modelele de animale, s-a demonstrat ca actiunea anti-androgen a extractului de frunze de urzica favorizeaza distrugerea celulelor malinge de prostata umana si poate reduce riscul de hiperplazie benigna de prostata.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments