Tehnicile esențiale de supraviețuire ale furnicilor

by Cristian Dobre

De peste 60 de ani, oamenii de știință cunoșteau faptul că unei specii de furnică, cunoscută sub numele de Formica archboldi, îi place să-și decoreze cuiburile cu capul altor tipuri de insecte, în special cu cel al furnicilor din specia rivală Odontomachus. Smulgerea acestor capete nu este o treabă unșoară, mai ales pentru că cele din specia Odontomachus au o mandibulă foarte dură și sunt mult mai mari.

Potrivit biologului Adrian Smith, din cadrul Universităţii de Stat din Carolina de Nord, Formica archboldi îşi ucide dușmanul cu jeturi puternice şi eficiente de acid toxic. Comportamentul este însă neobișnuit deoarece, deşi majoritatea furnicilor care deţin un organ ce elimină acid îl utilizează ca o ultimă modalitate de apărare, specia în cauză utilizează această capacitate pentru atac. Ce este și mai interesant, conform lui aceluiași biolog, este faptul că furnicile de îşi decorează muşuroaiele cu capetele învinselor pentru a mirosi la fel ca cele din specia Odontomachus, deoarece cele din urmă nu sunt atacate de insecte parazit!!!

“În ciuda muncii analitice atent realizate pe această creatură ciudată, încă rămâne întrebarea: de ce aceste furnici înconjoară cuiburile cu aceste schelete? Mă întreb dacă nu cumva folosesc capetele lor pentru a masca mirosul speciei lor. Acest lucru arată că, pe măsură ce știm mai mult despre natură, pe atât mai multe întrebări avem să ne punem. Este fascinant cum aceste mici furnici s-au adaptat și încearcă să supraviețuiască. Informaţiile arată existenţa unei relaţii complexe de co-evoluţie, chiar dacă nu o înţelegem foarte bine, cel puțin până acum”, a declarat Smith.

Această specie de furnici de culoare brun închis până aproape de negru a fost descoperită în 1944 și trăiește cu precădere în nordul Floridei. Corpul furnicii este format din trei părți: cap, torace și abdomen. Cele șase picioare, care pornesc din torace, sunt acoperite cu perișori fini, cu care furnica își curăță cele doua antene din vârful capului. Furnicile ar fi apărut pe Pământ acum peste 100 de milioane de ani, aceasta fiind specia care a evoluat și s-a adaptat cel mai bine la condițiile apărute de-a lungul timpului în evoluția planetei noastre.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments