TAXA PE STALP BLOCHEAZA O INVESTITIE DE 100 DE MILIOANE DE EURO LA SEBIS

by Sida Voicu

Apariţia „taxei pe stâlp” şi „numeroasele modificări legislative” au dus la „îngheţarea” investiţiilor de 100 milioane euro în cel mai mare parc fotovoltaic din România, situat lângă Sebiş, unde un dezvoltator spaniol anunţase un parc pe 200 hectare, fiind montate însă panori doar pe 44 de hectare.
Reprezentanţii firmei dezvoltatoare, dar şi ai Primăriei Sebiş au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din România, care s-ar fi întins pe o suprafaţă de 200 de hectare şi ar fi beneficiat de investiţii de 100 milioane de euro, „este îngheţat” după mai multe modificări legislative „care i-au speriat pe investitori”, între care aşa-numita „taxă pe stâlp”.

Dezvoltatorul proiectului este compania spaniolă “Promocion Inversolar 65”, prin intermediul companiei deţinute în România, Energo Voltaic Group, cu sediul în municipiul Arad.

Directorul companiei din Arad, Dragoş Baghiu, care răspunde de realizarea parcului fotovoltatic de la Sebiş, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că investiţiile „au fost îngheţate”, iar în acest moment sunt finalizate două din cele trei proiecte care însumau peste 300.000 de panouri solare pe o suprafaţă de 200 de hectare.

„Taxa pe stâlp, adică impozitarea construcţiilor speciale, este una din cauze, pentru că ar fi putut ajunge la un milion de euro pe an în cazul proiectului de la Sebiş, unde deja se plătesc impozite foarte mari pe acel teren. Proiectul a ajuns să fie pe linia de plutire, pentru că nu ştim exact dacă şi când va fi reluată finanţarea. Am putea spune că investiţiile sunt îngheţate”, a spus reprezentantul dezvoltatorului, Dragoş Baghiu.

Acesta a precizat că „primele nemulţumiri ale investitorilor au fost legate de reducerea numărului de certificate verzi”.

„Dacă numărul certificatelor acordate se reduce la jumătate faţă de momenţul în care au început investiţiile la Sebiş, normal că şi calculele se schimbă dramatic. Nu există o legislaţie constantă, care să ne permită nişte calcule privind amortizarea investiţiei, iar aceste lucruri îi sperie pe investitorii în astfel de proiecte, care au început să-şi direcţioneze fondurile către Chile. România era un motor pentru acest tip de investiţii tocmai datorită acestui ajutor oferit sub forma certificatelor verzi”, a adăugat Baghiu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, a spus că a avut discuţii cu investitorii şi că „proiectul este blocat în acest moment”. „Investitorii au fost blocaţi de schimările legislative, acum îşi fac fel şi fel de calcule. Se pare că obţinuseră iniţial întreaga sumă de 100 milioane de euro necesară, dar după ce s-a pus problema reducerii numărului de certificate verzi şi apariţiei unor taxe noi pe construcţii speciale, nu s-au mai încadrat în condiţiile iniţiale impuse de finanţator. Intenţia nu este de a renunţa la proiect, se caută soluţii pentru rezolvarea impasului financiar cauzat de noile norme legale”, a spus Feieş.

Conform sursei citate, „oraşul Sebiş ar pierde enorm dacă proiectul nu s-ar finaliza, pentru că se încasau 1,2 milioane de lei pe an doar din impozitul pe teren“.

 

Sursa: http://www.zf.ro/companii/taxa-pe-stalp-a-inghetat-o-investitie-de-100-milioane-euro-in-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-romania-11992786

Facebook Comments