Țara unde, dacă ești prins băut la volan, ți se trimite mașina în Ucraina

by Andreea Radu

Letonia a decis, la începutul anului, să confiște mașinile șoferilor care conduceau în stare de ebrietate. Pe măsură ce sutele de vehicule au început să aglomereze depozitele de mașini, guvernul a decis ca estea să fie trimise către armata și spitalele din Ucraina, relatează b1tv.ro.
Astfel doar în ultimele două luni, au fost confiscate 200 mașini de la șoferii găsiți cu o alcoolemie de peste 0,15%.

Eliberează șoselele de pericolul șoferilor băuți

„Este foarte înfricoșător când realizezi câte mașini circulă cu șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy, însărcinat de guvern să livreze vehiculele în Ucraina.
Loturile de mașini confiscate pe care Letonia a promis să le trimită în fiecare săptămână în Ucraina vor testa limitele operațiunii desfășurate pe bază de voluntariat, a precizat Poznaks.
„Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule, nu le pot vinde la fel de repede pe cât beau oamenii. Așa că de aceea am venit cu ideea – să le trimitem în Ucraina”, a explicat Poznaks.

1.200 vehicule au ajuns deja în Ucraina

Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de vehicule în Ucraina, după un apel la donații pe Twitter, la câteva zile după începerea invaziei Rusiei, din 24 februarie anul trecut. Astfel, ONG-ul a reușit să strângă 2 milioane de euro pentru achiziționarea de vehicule, renovări și logistică în 2022.
Inspirat de succesul ONG-ului de a renunța la încercările de a scoate vehiculele la licitație, Ministrul de finanțe Arvils Aseradens a declarat: „Suntem gata să facem practic orice pentru a-i sprijini pe ucraineni”.
Miercuri, la o razie a poliției, unde patru ofițeri au închis o șosea din Riga timp de o jumătate de oră pentru a verifica fiecare șofer pentru alcool, niciunul nu a fost găsit în stare de ebrietate deși, înainte de această măsură, 4.300 de șoferi au fost găsiți anul trecut pe drumurile din Letonia cu alcoolemie peste limita legală.

Facebook Comments