Talibanii se declară gata să reia negocierile cu Statele Unite

by Florian Popa

Talibanii s-au declarat gata să reia negocierile de pace cu Statele Unite, la zece zile după ce preşedintele Trump le-a declarat „moarte” şi a doua zi după două atentate sângeroase în Afganistan pe care le-au revendicat, transmite AFP, potrivit Agerpres.ro.

„Uşile sunt deschise pentru negocieri”, a arătat negociatorul şef al talibanilor, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, într-un interviu acordat BBC. „Sperăm că cealaltă parte îşi va reanaliza decizia privind negocierile”, a adăugat el.

Pe 7 septembrie, spre surpriza generală, scrie AFP, Donald Trump a pus capăt discuţiilor angajate de un an cu talibanii, care păreau a fi în pragul unui acord istoric după 18 ani de conflict în Afganistan.

Preşedintele Statelor Unite şi-a motivat această schimbare de atitudine prin moartea unui soldat american şi a altor 11 persoane într-un atentat taliban comis cu două zile mai înainte la Kabul.

Administraţia sa s-a arătat mai puţin categorică, secretarul de Stat, Mike Pompeo, neexcluzând reluarea negocierilor, cu condiţia ca rebelii „să-şi schimbe atitudinea”. Dar Trump a reafirmat că discuţiile sunt „terminate cu adevărat”.

Marţi, talibanii au revendicat două atentate sinucigaşe, unul în capitala afgană, în apropierea unui centru de recrutare al armatei, iar celălalt lângă un miting electoral al preşedintelui Ashraf Ghani, la 60 km de Kabul.

Bilanţul total al celor două atentate se ridică la 48 de morţi şi 80 de răniţi, fiind cel mai sângeros de la finalul discuţiilor.

Facebook Comments