Taiwanul a detectat 26 de avioane și 5 nave chineze în jurul insulei

by Florian Popa

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de ore, transmite AFP, preluată de Agerpres.ro. Aceste activităţi au avut loc cu câteva săptămâni înainte de învestirea, pe 20 mai, a noului preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care China îl consideră un separatist periculos.
Şaptesprezece aparate „au trecut linia mediană (a strâmtorii Taiwan) şi au pătruns (…) în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului”, a precizat un comunicat al ministerului. Linia mediană taie în două Strâmtoarea Taiwan, o cale maritimă îngustă de 180 de kilometri care separă insula autonomă de China continentală.
Beijingul, care nu recunoaşte această linie, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a recâştiga controlul insulei.
Sub preşedinta Tsai Ing-wen, aleasă în 2016, relaţiile dintre Beijing şi Taipei au devenit tensionate, deoarece ea şi guvernul său resping pretenţiile Chinei asupra insulei.
Noul preşedinte ales, Lai Ching-te, provenit ca şi Tsai Ing-wen din Partidul Democrat Progresist (DPP), a câştigat alegerile prezidenţiale din ianuarie, în pofida avertismentelor Beijingului că el va aduce „război şi declin” pe insulă.

Facebook Comments