Taiwan îndeamnă China să lase „zdrăngănitul săbiilor” și să vină la masa discuțiilor

by Florian Popa

China ar trebui să înceteze „zdrăngănitul săbiilor” împotriva Taiwanului și să mențină pacea și stabilitatea, a declarat vineri șeful Consiliului pentru Afaceri Continentale din Taiwan, în timp ce Beijingul a intensificat presiunea politică și militară asupra insulei pe care o pretinde ca fiind a sa, transmite observatornews.ro
China și-a intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului încă din luna august, atunci când a efectuat exerciții de asediu în jurul insulei, după o vizită la Taipei a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi.
„Beijing ar trebui să înceteze zdrăngănitul săbiilor deoarece nu face decât să adâncească decalajul dintre cele două părți și să crească tensiunile în regiune”, a declarat ministrul Consiliului pentru Afaceri Continentale, Chiu Tai-san, la un forum din Taipei. „Îndemnăm China continentală să depună armele și să mențină pacea și stabilitatea. Cheia păcii este să inversăm mentalitatea de a gestiona problemele cu forța”, a spus Chiu, adăugând că Beijingul ar trebui să rezolve dezacordurile cu Taipei printr-un „dialog constructiv fără condiții prealabile”.
Chiu a spus că speră ca China să își poată relaxa treptat restricțiile de călătorie pentru a controla pandemia de COVID-19, astfel încât cele două părți să poată relua „schimburile sănătoase și ordonate și să creeze spațiu pentru interacțiuni pozitive”.
China a respins în mod repetat ofertele de discuții pe baza egalității cu respect reciproc din partea președintelui Taiwan Tsai Ing-wen, pe care Beijingul îl consideră separatist.

Facebook Comments