Tabelul care îți spune dacă ai greutatea ideală

by Dana B.

Daca nu stii cat ar trebui sa cantaresti pentru a arata bine, tabelul de mai jos iti va fi de mare folos. Tot ce ai de facut este sa stii inaltimea pe care o ai si sa te uiti in dreapta pentru a vedea cate kilograme trebuie sa ai.  Greutatea sanatoasa este un punct la care organismul se simte foarte bine. Daca veti trece de acest punct, atunci apar probleme de sanatate: dureri de inima, articulatii, dezechilibru hormonal, aparitia diabetului de tip II.

O cercetare recenta a demonstrat ca femeile cantaresc cu aproximativ 6 kg mai mult decat cu 22 de ani in urma. Indicii greutatii ideale, de asemenea, s-au schimbat. Aceasta cifra este cu 5 kg mai mult. Greutatea ideala in functie de inaltime presupune un calcul care nu corespunde, de fapt, realitatii, caci nu tine cont de varsta, de sexul sau de constitutia persoanei. Daca o persoana are o inaltime de 1,65 metri, greutatea ei ideala ar fi 55 de kilograme, potrivit ideii larg raspandite ca ar trebui sa cantarim cu zece kilograme mai putin decat numarul de centrimetri peste un metru al inaltimii. Acest calcul nu corespunde realitatii insa, deoarece nu tine cont de varsta, sex sau constitutie.  Asadar, cum se calculeaza greutatea ideala in functie de inaltime? Este o intrebare pe care ne-o punem de fiecare data cand cantarul arata valori care nu ne prea convin.

Greutatea ideala in functie de inaltime: controverse

Determinarea greutatii ideale a starnit dintotdeauna controverse si inca mai continua s-o faca, pe masura ce apar formule de clacul ale acesteia. De exemplu, multa vreme a circulat ideea ca un adult trebuie sa cantareasca cu 10 kilograme mai putin numarul de centimetri peste un metru al inaltimii pe care o au. Adica, la un 1,65 m, greutatea ideala ar fi de 55 de kilograme.

Greutatea ideala care prezice cea mai mare speranta de viata   

Observand limitarile acestei metode de calcul, o mare societate de asigurari din New York, numita Societatea Metropolitana, a elaborat o formula mai complexa pentru a calcula greutatea ideala, care, potrivit autorilor ei, poate prezice cea mai mare speranta de viata. Conform acestei formule, in cazul barbatilor, greutate ideala (kg) este egala cu 50 + 0.75 x numarul de centimetri peste inaltimea de 1.50 metri + 0.25 x numarul de ani peste 20. Astfel, greutatatea ideala a unui barbat cu o inaltime de 1,70 metri de 30 de ani se va calcula in felul urmator: 50 + 0,75 x 20 + 0,25 x 10 = 67,5 Asadar, greutatea ideala a acestui barbat ar fi de 67,5 kg. In cazul femeilor, valoarea din formula trebuie inmultita cu 0.9. Prin urmare, avand aceeasi inaltime, o femeie de 30 de ani, ar trebui sa aiba 60,75 kg pentru a avea o greutate ideala.
Potrivit specialistilor insa, nici aceasta formula n-ar trebui sa fie luate drept litera de lege. „Formulele acestea de calcul al greutatii ideale pot fi utile, dar nu sunt suficiente. O evaluare, atunci cand o face un medic sau un nutritionist, nu se opreste doar la cantarire si masurarea inaltimii. Se masoara si alti parametri. Se masoara circumferintele corporale, pliurile de grasime, se fac analize mai complexe ale compozitiei corporale. Numai asa poti sa-ti dai seama exact daca poti incadra in normalitate un om sau nu“, a explicat dr. Serban Damian, nutritionist sportiv.

Greutatea ideala in functie de inaltime versus indicele de masa corporala

In opinia sa, mai valoros este calculul indicelui de masa corporala (IMC, in engleza BMI), pentru ca ofera o arie mai larga in care ne putem incadr greutatea normala. IMC-ul reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii exprimata in metri.  Aceasta formula se aplica la ambele sexe si la toate varstele, exceptand varstele foarte mici, cand exista alte repere. Potrivit standardelor medicale, greutatea normala, in cazul adultilor, este greutatea ce corespunde unui de indice de masa corporala intre 18.5 si 24.9. Greutatea ideala in functie de inaltime, un concept depasit Totusi, definirea „normalului“ pe baza unui indice care cuprinde doar greutatea si inaltimea are niste limite. Exista greutate nesanatoasa chiar la IMC normal. Un exemplu este obezitatea abdominala, ce poate fi prezenta chiar la IMC normal, si care se defineste printr-o circumferinta abdominala peste 94 cm la barbati sau peste 80 cm la femei.

Un alt exemplu este depunerea excesiva de grasime in jurul organelor, ce poate aparea chiar la greutati normale, situatie definita drept „obezitatea metabolica a normoponderalului“. Tot asa, in unele situatii, pe baza IMC-ului, poate fi incadrata ca fiind anormala, greutatea unor persoane cu masa musculara bine dezvoltata. Un lucru mai important in valoarea antropometrica este compozitia corporala, care ne permite o clasificare mai exacta a oamenilor. O persoana musculoasa, un sportiv de exemplu, poate sa atarne greu pe cantar si daca ne luam dupa calcule – reiese ca acesta e gras. In realitate insa, el are doar un procent de grasime de doar 8%, ceea ce inseamna foarte putin“, a spus dr. Damian. De aceea, subliniaza el, este important ca aceste calcule sa fie completate de analiza compozitiei corporale, pentru a vedea exact din ce este compus corpul, si sa nu ne mai incredem in preconceptia „greutatea ideala in functie de inaltime”.

 

Sursa: culinar.bzi.ro

Facebook Comments