Sute de femei au beneficiat anul trecut de examen mamografic gratuit, la Centrul de screening din Arad

by Florian Popa

Peste 450 de femei au beneficiat, în anul 2020, de un examen mamografic gratuit, la Centrul de screening mamar din Arad.  Situat în Arad, str. Cocorilor nr. 57, Centrul a fost dat în folosință gratuită Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de către Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad și este compus din spații dotate cu aparatură performantă, achiziționată în proiectul HURO/1101/189/2.4.1., finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria. Astfel, începând cu luna iulie 2017 și până în luna decembrie 2020 au fost programate pentru examen  mamografic un număr de aproximativ 3399 femei. Dintre acestea, 459 au beneficiat de aceasta investigație în cursul anului 2020.

Consiliul Județean Arad, prin Serviciul Managementul Spitalelor, a colaborat cu Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” în vederea desfășurării în bune condiții a programului de screening mamar care, potrivit proiectului accesat, s-a adresat femeilor între 45-65 ani. Totodată, Consiliul Județean Arad a desfăşurat în colaborare cu primăriile şi medicii de familie din judeţ, acţiuni de promovare şi informare a populaţiei Judeţului Arad, cu privire la desfăşurarea acestui program de screening. Programul de lucru în ambulatoriul de mamografie este de 2 zile pe săptămână. Pentru programarea mamografiilor a fost pus în funcţiune un post telefonic cu nr. 0730110201, la care angajaţii Serviciului Managementul Spitalelor pot  fi apelaţi zilnic între orele 8-16.30.

„Pe toată perioada derulării proiectului, intervalul de vârstă pentru care analizele erau eligibile pentru gratuitate a fost de 45-65 de ani. Dat fiind faptul că proiectul s-a încheiat, vom continua acțiunile și dorim să eliminăm intervalul de vârstă, astfel încât și femei din alte categorii să aibă acces  la această investigație. De la începutul lunii ianuarie și până în prezent au fot înregistrate 61 de persoane. Încurajăm femeile să se programeze, pentru că, din statistici și cifre oficiale, incidența cancerului de sân este foarte mare, iar depistarea lui precoce face ca speranța de viață să crească”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Facebook Comments