SUSPICIUNI DE SPALARE DE BANI IN PROIECTUL ARAD CAPITALA EUROPEANA A CULTURII 2021

by Andreea Radu

Proiectul megaloman Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, dincolo de şansele spre zero de reuşită, ridică în continuare mari semne de întrebare, cu privire la legalitatea în care se desfăşoară această acţiune, mai ales în ceea ce priveşte modul de finanţare. Specialişti din instituţii abilitate, cu care am stat de vorbă în ultimele săptămâni, au susţinut, aproape la unison, că avem de a face, în cel mai fericit caz, cu o deturnare de fonduri, dar concluziile se îndreaptă tot mai mult spre o acţiune de spălare de bani.

În primul rând, se pune problema înfiinţării acestei asociaţii Arad 2021, care este finanţată cu sume enorme. Nu ştie nimeni cât, fiindcă finanţarea nu s-a făcut transparent, ci s-a aplicat o metodă tipică în spălarea de bani: fondurile publice au fost transferate altor instituţii, care ulterior au virat banii către ONG-ul Arad 2021, probabil pentru ca unii curioşi să nu afle sumele totale. Iar de la ONG, Dumnezeu cu mila, cum se spune. Nimeni nu mai ştie ce se întâmplă cu banii. Întrebarea, legitimă, pe care şi-o pune multă lume, e una simplă: de ce a fost nevoie de acest ONG, unde nimeni nu are control asupra banilor, când se puteau desfăşura toate acţiunile prin Centrul Municipal de Cultură? Apoi, dacă tot se finanţează acest ONG Arad 2021, de ce nu s-a finanţat direct de către primărie, aşa cum se finanţează ONG-ul UTA Bătrâna Doamnă şi multe alte asociaţii ? De ce Arad 2021 este mai presus de alţii şi nu respectă regulile, nu depune proiecte ca şi celelalte ONG-uri, aşa cum se întâmplă an de an, atât pe domeniul sport, cât şi pe cultură ? Dacă nu s-ar fi dorit să se ascundă sumele cheltuite pentru acest proiect, probabil că finanţările s-ar fi făcut la vedere.

Culmea e că până şi reprezentanţii Primăriei Arad se opun acestui tip de finanţare. Cel puţin reprezentantul Primăriei Arad în Consiliul de Administraţie al Filarmonicii Arad, Virgil Burchiu, care în şedinţa din 23.06.2015 a votat împotriva cotizaţiei de 300.000 de lei, pe care Filarmonica urma să o plătească Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021. Conform procesului verbal de şedinţă, reprezentantul Primăriei Arad a susţinut că „deconturile nu sunt făcute corect, apar facturi dublate“. Tot împotrivă a votat şi vicepreşedintele sindicatului din Filarmonica Arad, Tiberiu Variaş. Liderul sindicatului din Filarmonică, Mihai Dogaru, susţine şi el că finanţarea nu se face în mod corect şi că ceva nu este în regulă cu această acţiune. „Dacă şi reprezentantul Primăriei Arad s-a opus acestei acţiuni, înseamnă că ceva nu este în regulă. În mod normal, noi ar fi trebuit să avem aceşti bani prevăzuţi în buget, de la începutul anului, nu să ne trezim în luna iunie că Primăria Arad ne dă fonduri ca să le dăm mai departe la acea asociaţie. Nu înţelegem de ce nu dă Primăria Arad banii direct asociaţiei, de ce trebuie să-i treacă prin Filarmonică“, spune Dogaru.

Aşa cum noi am mai scris, Filarmonica nu e singura instituţiei de cultură obligată să cotizeze pentru activitatea asociaţiei Arad 2021. Şi teatrul este în aceeaşi situaţie, şi muzeul, biblioteca, adică toate instituţiile de cultură. Se vorbeşte de sume enorme care au fost introduse prin tot felul de manevere în conturile asociaţiei şi care, din unele surse, merg spre firmele de casă ale PDL, care s-au ocupat şi se vor ocupa, probabil, de campaniile electorale din judeţul Arad.

Din informaţiile noastre, cazul este în atenţia organelor abilitate, şi suntem convinşi că, într-un timp nu prea îndelungat, vom avea surprize în acest caz şi vom afla detalii interesante despre modul în care s-a sifonat banul public prin acest proiect. La mijloc sunt sume de ordinul milioanelor de lei, bani cu care Primăria Arad ar fi putut asfalta mai multe străzi din municipiu, de exemplu, în loc să-i îndese în buzunarul firmelor de casă.

Facebook Comments