Suporter Club UTA presează Primăria: „Asigurările verbale nu ţin loc de finanţare”

by Sorin Haut

Suporter Club UTA reacţionează după ce Primăria întârzie să aloce bani „Bătrânei Doamne”, proaspăt promovată în Liga 1. Primarul interimar Călin Bibarţ a adus în discuție, zilele trecute, Legea 115/2020, prin care se dă posibilitatea administrației publice locale să acorde în mod direct alocații bugetare cluburilor sportive, pe bază de Hotărâre a Consiliului Local Municipal. Numai că suporterii observă că de la vorbe până la fapte este un drum lung, iar marea întrebare este când va intra pe ordinea de zi a CLM proiectul de lege privind finanțarea directă a UTA-ei. Până atunci, SCU a emis un comunicat, pe care vi-l prezentăm integral mai jos:

„UTA are nevoie în acest moment de principalul ei partener, cel care de la începutul acestui proiect și-a asumat susținerea lui. Am luat cunoștină de declarațiile recente ale primarului Aradului legate de finanțarea clubului, însă asigurările verbale nu țin loc de finanțare. UTA are nevoie de sprijinul comunității, reprezentată de primărie, ACUM! ”

În primul rând dorim să felicităm familia UTA pentru performanța realizată. Promovarea în elita fotbalului românesc este rezultatul firesc al unui management corect, al profesionalismului staffului tehnic și al valorii jucătorilor. Dar, peste toate aceste calități, principalul ingredient l-a reprezentat caracterul și ambiția tuturor celor implicați în acest proces. În acest an competițional UTA a fost cu adevărat o familie și datorită acestui lucru, noi suporterii arădeni avem parte de bucuria pe care o așteptam de mai bine de un deceniu.

Cu atât mai mare este importanța acestei performanțe a clubului UTA, cu cât ea vine într-un context destul de sumbru în care se află orașul nostru. Din punct de vedere economic, cultural și turistic, Aradul este depășit constant, de ani de zile, de orașele din jur. Arădenii migrează în weekenduri, în concedii și uneori definitiv către Cluj, Oradea sau Timișoara. Iată însă că, la fel cum s-a întâmplat de numeroase ori de-a lungul istoriei sale, UTA spală imaginea orașului și ne aduce măcar din punct de vedere sportiv în elita țării.

Tocmai de aceea considerăm că acesta este un moment extrem de important pentru comunitatea arădeană. UTA a dovedit că poate să fie o locomotivă a acestui oraș și, dacă atunci când acest proiect a făcut primii pași spre performanță am fost puțini, e timpul ca măcar acum, când apar roadele, să ne adunăm cu toții în spatele acestui club. Ne bucurăm când vedem emulația în rândul suporterilor dar și al arădenilor care poate nu au fotbalul ca hobby principal. Ne bucurăm și mai mult să vedem că oamenii din conducerea clubului reușesc să atragă tot mai mulți sponsori alături de club. Dar nu este suficient.

Orice om care este familiarizat cât de cât cu contextul fotbalului românesc știe că sumele care pot fi atrase din surse private sau dinspre suporteri sunt departe de a fi suficiente pentru a asigura sustenabilitatea unui club. Lipsa unei legi a sponsorizării precum și puterea de cumpărare slabă a majorității cetățenilor fac ca sumele care intră în bugetul clubului provenind din aceste surse, să fie utile dar limitate. La aceasta se adaugă și contextul actual în care sumele care vor veni din drepturile de televizare vor fi diminuate și virate către cluburi în tranșe mai mici.

UTA are nevoie în acest moment de principalul ei partener, cel care de la începutul acestui proiect și-a asumat susținerea lui. Am luat cunoștină de declarațiile recente ale primarului Aradului legate de finanțarea clubului, însă asigurările verbale nu țin loc de finanțare. UTA are nevoie de sprijinul comunității, reprezentată de primărie, ACUM! Pentru ca această echipă să facă față exigențelor fotbalistice și organizatorice din liga 1 e nevoie de investiții, e nevoie de achiziții de jucători și mai ales e nevoie de achitarea angajamentelor financiare luate față de toți cei care muncesc sub stindardul alb-roșu. Aceste zile rămase până la începutul campionatului sunt cele mai importante și de ele depinde întrega evoluție ulterioară a clubului.

De-a lungul timpului am constatat cu tristețe că acest club a fost folosit de către reprezentanții politici ai autorităților locale ca mijloc de luptă în răfuieli politice sau personale, ori ca vehicul electoaral. E timpul ca măcar acum acest lucru să înceteze. E timpul ca măcar acum cei are conduc orașul să înțeleagă că interesul UTA-ei se află deasupra micilor bătălii ale fiecăruia dintre noi. E timpul ca măcar acum cei care conduc orașul să conștientizeze ce reprezintă acest club pentru comunitate. E timpul ca oamenii care au putere de decizie să îi asculte cu adevărat pe cei implicați și să conștientizeze că UTA are nevoie nu de declarații, nu de promisiuni, ci de sprijin concret! ACUM!

Nu vrem să ne imaginăm ce s-ar întâmpla în cazul în care bucuria promovării ar fi anulată de drama de a nu fi capabili să susținem ca oraș funcționarea clubului în Liga 1. Nu vrem să ne imaginăm ce ar însemna ca tot ce s-a construit, ca tot acest spirit de familie, să fie aruncat în aer de obtuzitatea celor care par să nu înțeleagă momentul. Mai mult, nu vrem să ne imaginăm cum ar reacționa miile de suporteri arădeni care și-ar vedea euforia și fericirea anihilate în acest mod. Pasiunea cu care cu toții ne susținem echipa ar putea genera reacții dintre cele mai imprevizibile și suntem convinși că, mai ales în contextul actual, cei care administrează vremelnic orașul nu își doresc să îl transforme într-un butoi cu pulbere. Sunt suficiente motive de frustrare provocate de încercările acestui an special, nu mai avem nevoie de fitilul care să aprindă butoiul cu pulbere.

Așadar domnnule primar, domnilor consilieri, domnilor politiceni care aveți un cuvânt de spus în administrarea orașului: nu vă jucați cu singurul lucru care ne-a mai rămas intact în mândria de arădeni, nu vă jucați cu sufletele și trăirile noastre și mai ales… nu vă jucați cu răbdarea noastră și a arădenilor! Întreg orașul este alături de acestă echipă; în al doisprezecelea ceas, veniți alături de noi! Concret! ACUM! Pentru noi doar UTA contează!”

 

Facebook Comments