„Super Marțea”, ziua în care se vor decide candidații la prezidențialele din SUA

by Adrian Pavel

Alegătorii americani vor vota pe 5 martie în 15 state și un teritoriu SUA în „Super Marțea” (Super Tuesday) electorală, o dată crucială în calendarul primarelor prezidențiale americane, care în acest an este așteptată să confirme că duelul din noiembrie pentru Casa Albă se va da între Donald Trump și Joe Biden, transmite hotnews.ro.
În mod tradițional, această zi electorală este cea care îi propulsează pe unii candidați spre nominalizare sau, dimpotrivă, pune capăt traseului altora. În cazul republicanilor, pe 5 martie sunt deciși peste o treime dintre delegații necesari pentru desemnarea candidatului la prezidențiale al partidului. Cu excepția alegerilor primare de duminică din Washington DC, câștigate de Nikki Haley, fostul președinte Donald Trump a câștigat toate statele care au votat deja în cadrul primarelor înainte de „Super Tuesday”. Iar ziua de marți pare să fie ultima șansă pentru singura sa rivală rămasă, Nikki Haley.
În cazul democraților, există și mai puține dubii, în condițiile în care Joe Biden urmează să fie în mod evident candidatul partidului său. Iată câteva elemente de urmărit în această zi de „Super Marți”, scrie AFP.

Zeci de milioane de alegători

Zeci de milioane de americani sunt chemați la urne, începând din Maine, în nord-estul extrem al Statelor Unite, până în California, pe coasta de vest, trecând prin Texas, în sud, și până în Samoa Americană, un mic teritoriu din Pacific.
Vor vota, de asemenea, Alabama, Arkansas, Colorado, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennnesee, Utah, Vermont și Virginia.
În trecut, candidații au trebuit să ducă o activitate susținută și neîncetată în relația cu alegătorii, să-și demonstreze capacitatea de a strânge fonduri și o dinamică deosebită.
Acest vot desfășurat în mare parte din țară a fost tradițional o oportunitate pentru candidați de a-și demonstra capacitatea – sau lipsa acesteia – de a mobiliza alegători cu profiluri și origini geografice foarte diferite.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate