SUPA DE VISINE

by Paula Craciun

Supa de vișine este un preparat care se servește rece sau la temperatura camerei și este o mâncare foarte potrivită pentru zilele extrem de călduroase. Combinația de carne cu fructe, care conferă mâncărurilor un gust dulce acrișor și o savoare deosebită, este des întâlnită în bucătăria austro-ungară.

Supa de vișine este un preparat pe care îl puteți savura în puține restaurante din Transilvania.

Kovacs Zsolt, proprietarul și bucătarul unui local în care se prepară supa de vișine, a afirmat că și-a dorit să pună în practică ideile creative pe care le avea, prin care încearcă să recreeze mâncărurile bunicii sale săsoaice, dar și tradiția culinară maghiară.

‘Trăind și crescând în preajma bunicii mele am avut șansa de a gusta mâncăruri gătite de ea și care în fiecare zi făcea altceva. Pe vremea aceea nu se mânca carne în fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea făcea mâncăruri diferite, fără carne, din orice. Dimineața ne trezeam și mergeam în grădină și zicea ‘uite, rubarba s-a făcut’, și făcea supă de rubarbă. A doua zi vedea că s-au făcut agrișele și atunci făcea ceva cu agrișe, sau vișinele, și tot așa. Întotdeauna se hotăra după ce vedea că s-a făcut în grădină. Din punctul acesta de vedere am învățat de la ea o mare diversitate de mâncăruri’, își amintește Kovacs Zsolt.

El crede că această combinație de carne cu sosuri de fructe sau cu fructe prăjite datează de mai mult de o mie de ani, poate chiar de pe vremea regelui hun Attila, dar bucătăria maghiară a suferit și diverse influențe, dintre care cea mai puternică este cea austriacă.

Supa de vișine poate fi preparată în două variante, cu și fără carne. De asemenea, din rețeta adaptată la zilele noastre a fost eliminată ‘îngroșala cu făină’, considerată prea grea și nesănătoasă.

Rețeta pentru patru persoane presupune un borcan de 400 de ml de compot de vișine, preparat din vișine proaspete sau cumpărat din magazine. De asemenea, este nevoie de un pahar de smântână. Zeama de la compot se încălzește ușor pe foc (nu se fierbe!), iar apoi în ea se încorporează ușor 200-300 de ml de smântână. Dacă se dorește ca supa să aibă o textură mai lichidă, din această cantitate se va folosi jumătate smântână, jumătate lapte.

Fructele, fără sâmburi, se împart — un sfert de păstrează întregi deoparte, restul se dau prin blender și apoi se amestecă cu restul compoziției. La final, vișinele rămase întregi se pun în supă, care apoi se pune în frigider. Se servește rece, cu un praf de scorțișoară, un zahăr vanilat și puțină frișcă deasupra. Deși este o supă, preparatul poate fi folosit și ca desert.

Pentru varianta cu carne bucătarul Kovacs Zsolt propune afumătură, dar se poate folosi și carne de pui sau vită — zeama de compot se pune pe foc, la fiert de data aceasta. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie în bucăți mici. Ulterior se amestecă cele două compoziții, la care se adaugă sare și puțină sare de lămâie, după gust.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments