Suntem printre primii pe țară la infectări și decese, dar nu am primit niciun vaccin

by Adrian Pavel

Județul Arad înregistrează printre cele mai multe infectări de Coronavirus din țară, ocupând un „onorabil“ loc II. Tot locul doi la nivel național l-am ocupat și la izbucnirea pandemiei, când doar Suceava înregistra mai multe decese decât noi.

În continuare, decesul în rândul cadrelor medicale este foarte ridicat. Ne mor ambulanțieri, asistente medicale, personal aflat în primă linie de luptă cu Coronavirusul. Sistemul sanitar arădean este praf. Administrația liberală care a pus stăpânire peste Arad se laudă că a făcut investiții uriașe în Spitalul Județean. Este adevărat, s-a investit în gazon, s-au pus flori, s-au dărâmat gardurile inestetice care împrăjmuiau unitatea medicală, s-au construit birouri (pentru conducere), s-a pus amporă, s-a făcut parcare, s-au introdus aparate de aer condiționat, dar… oamenii mor pe capete, personalul medical este insuficient, bolnavii se plâng că șpaga există în continuare, aparatele medicale nu există, arădenii fug să se trateze în Timișoara sau cei mai fericiți în Ungaria și așa mai departe. Dovadă că investițiile nu s-au făcut cu cap, nu a fost nici o strategie. Prioritățile trebuiau să fie cu totul altele. Asta s-a văzut din plin la primul obstacol serios, și anume pandemia de coronavirus. A fost primul obstacol mai serios căruia spitalele din Arad trebuiau să îi facă față, iar rezultatele s-au văzut. Peste 90% dintre cei internați la ATI nu supraviețuiesc.

Bătaia de joc la adresa arădenilor este alimentată și de la nivel național, guvernul liberal dând doi bani pe un județ care se confruntă cu aproape cele mai multe cazuri de infectare din țară, spitalele sunt vraiște, personalul medical moare pe capete, iar zilnic înregistrăm un număr semnificativ de morți din cauza infectării cu Covid.

Nici măcar un vaccin „simbolic“ anti-Covid nu a fost distribuit Aradului. În schimb, vaccinuri au ajuns la Baia Mare sau Dolj, unde rata de infectare este aproape nulă. Județul și municipiul Arad, în schimb s-a confruntat cu o rată de infectare de 9 % la mia de locuitori, multe localități, printre care și Ineul fiind închise.

Lista cu cele 10 locuri în care au ajuns primele doze de vaccin

 

  1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
  2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
  3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
  4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
  5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
  6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
  7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
  8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
  9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
  10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)
Facebook Comments