SUA, Rusia și China și-au accelerat activitatea în locațiile de testare a armelor nucleare

by Andreea Radu

Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la facilitățile lor de testare nucleară. Aceste evoluții, desfășurate pe parcursul ultimilor ani, sunt dezvăluite de imagini din satelit obținute în exclusivitate de CNN. Intensificarea activităților legate de testele nucleare este expusă public într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri atomice au atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii, relatează antena3.ro.
Conform sursei citate, imaginile, obținute și furnizate de un analist proeminent în domeniul studiilor de neproliferare militară, demonstrează prezența unor extinderi care nu existau în urmă cu câțiva ani la trei dintre site-urile de testare nucleară din cele trei țări.
Unul este operat de China în regiunea Xinjiang din vestul extrem al țării. Un altul este gestionat de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic.
Imaginile din satelit colectate în ultimii trei până la cinci ani indică existența de noi tuneluri pe sub munți, noi drumuri și instalații de depozitare, precum și un trafic crescut de vehicule care intră în și ies din aceste locații, a declarat Jeffrey Lewis, profesor la Centrul „James Martin” pentru Studii de Neproliferare din cadrul Institutului Middlebury pentru Studii Internaționale.
„Există, într-adevăr, o mulțime de indicii pe care le vedem și care sugerează că Rusia, China și Statele Unite ar putea relua testele nucleare”, a spus el.
Potrivit acestuia, „amenințarea reprezentată de testele nucleare vine pe seama nivelului la care accelerează cursa tot mai mare a înarmării între Statele Unite, pe de o parte, și Rusia și China, de cealaltă parte. Consecințele acestei curse a înarmării sunt că în prezent cheltuim sume uriașe de bani, chiar dacă nu devenim mai siguri”, a conchis acest specialist.

Facebook Comments