SUA negociază un acord cu Pakistan pentru a folosi spațiul aerian la misiuni în Afganistan

by Andreea Radu

Statele Unite sunt aprope de un acord oficial cu Pakistanul pentru utilizarea spaţiului său aerian în desfăşurarea de operaţiuni militare şi de informaţii în Afganistan, relatează digi24.ro, care citează surse apropiate de membrii Congresului.
Pakistanul şi-a exprimat dorinţa de a semna un Memorandum de Înţelegere în schimbul asistenţei pentru propriile eforturi de combatere a terorismului şi a ajutorului în gestionarea relaţiei cu India, a spus pentru CNN una dintre surse. Dar negocierile sunt în derulare, iar termenii acordului, care nu a fost finalizat, s-ar putea schimba.
Negocierile vin într-un moment în care Casa Albă încearcă să se asigure că poate desfăşura operaţiuni de combatere a terorismului împotriva ISIS-K şi a altor adversari din Afganistan. Pentru prima dată în două decenii nu mai există o prezenţă a SUA pe teren în ţara din Orientul Mijlociu, mai scrie sursa citată de Mediafax. În prezent, armata americană foloseşte spaţiul aerian al Pakistanului pentru a ajunge în Afganistan ca parte a eforturilor de colectare a informaţiilor, dar nu există un acord formal în vigoare pentru a asigura accesul continuu la o parte critică a spaţiului aerian necesar SUA pentru a ajunge în Afganistan.
Fără un acord oficial în vigoare, SUA riscă ca Pakistanul să refuze intrarea avioanelelor şi dronelor militare americane.

Facebook Comments