SUA au cerut noului preşedinte din Sri Lanka să respecte drepturile omului

by Andreea Radu

SUA au cerut luni noului preşedinte al statului Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, să respecte drepturile omului, relatează agerpres.ro.

Frate al fostului preşedinte Mahinda Rajapaksa (2005-2015), acest locotenent-colonel în retragere care a fost ales sâmbătă este considerat ca fiind strategul zdrobirii militare, cu preţul unei imense băi de sânge, a rebeliunii separatiste a Tigrilor tamili, în 2009, după patru decenii de război civil. De asemenea, el este vizat de numeroase acuzaţii de crime de război şi corupţie.

„SUA îi felicită pe cetăţenii din Sri Lanka pentru alegerile democratice şi sunt pregătite să lucreze cu Gotabaya Rajapaksa”, a indicat secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit unui comunicat.

„Solicităm preşedintelui Rajapaksa să îndeplinească angajamentele asumate de Sri Lanka privind reforma sectorului de securitate, responsabilitatea, respectarea drepturilor omului şi nerecurgerea la violenţă”, a adăugat sursa citată.

Gotabaya a condus de facto reprimarea rebeliunii minorităţii tamile, apărători ai drepturilor omului estimând că 40.000 de civili tamili au murit în ultimele luni ale conflictului.

Alegerea sa în funcţia supremă consacră revenirea la putere a puternicului clan Rajapaksa, care a guvernat Sri Lanka cu o mână de fier între 2005 şi 2015, când a fost învins la prezidenţiale de o coaliţie de opozanţi.

Această revenire la putere are loc într-o ţară divizată pe criterii etnice şi religioase şi încă afectată de atacurile jihadiste din 21 aprilie în care au fost ucise 269 de persoane.

Facebook Comments