Ştim când vom avea VAR în România! Euro 2020, cu spectatori la Bucureşti

by Sorin Haut

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Comitetului Executiv al FRF, că autorităţile nu iau în calcul scenariul conform căruia partidele de la Bucureşti din cadrul EURO 2020 să se dispute fără spectatori în contextul pandemiei, el precizând că există un consens la nivel guvernamental astfel încât Arena Naţională să fie ocupată în proporţie de cel puţin 25%. „Scenariul EURO 2020 fără spectatori la Bucureşti nu stă în picioare. Acum două săptămâni a avut loc un comitet interministerial în care avem deja un consens la nivel guvernamental, în sensul în care la EURO 2020 la Bucureşti vom avea cel puţin 25% din capacitatea stadionului ocupată. În cazul în care direcţia pandemiei este una pe care nu ne-o dorim, luăm în calcul şi un screening înaintea intrării pe stadion, adică o testare rapidă pentru spectatori”, a afirmat el. Burleanu a menţionat că FRF este pregătită în orice moment să testeze revenirea spectatorilor. „Noi suntem pregătiţi să organizăm în orice moment un meci test în competiţiile interne prin care să demonstrăm autorităţilor guvernamentale că prezenţa spectatorilor pe un stadion din România, până la un anumit procent, nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea şi siguranţa acestora”, a explicat preşedintele FRF. Competiţiile sportive din România, întrerupte la începutul lunii martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, s-au reluat ulterior fără accesul spectatorilor, conform restricţiilor impuse de autorităţi.

Burleanu: „Vom avea cel puţin 25% din capacitatea stadionului ocupată”

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal pe Arena Naţională din Capitală. Programată iniţial în 2020, competiţia a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021 în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania). Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).

Sistemul VAR, din 2022! „FRF şi LPF vor împărţi în mod egal costurile”

Altfel, primul meci din România cu arbitraj video nu va avea loc în 2021, ci în 2022, deoarece pregătirea arbitrilor pentru VAR va dura opt luni, începând cu sfârşitul lunii aprilie. Burleanu a menţionat că FRF şi LPF au ajuns la un acord şi vor împărţi în mod egal costurile pregătirii arbitrilor pentru implementarea VAR care se ridică în primul an la 500.000 de euro. „FRF şi LPF vor împărţi în mod egal costurile necesare pregătirii arbitrilor din fonduri proprii. Aceste costuri se ridică în primul an la 500.000 de euro, în anul doi aproximativ 100.000 de euro, iar în al treilea de 150.000 de euro. Nu se va apela la drepturile financiare ale cluburilor din Liga I şi nici nu se vor percepe taxe suplimentare pentru implementarea sistemului VAR în primul an. Cluburile au precizat că ar fi de acord ca banii din cotizaţia anuală pe care o plătesc către LPF, aproximativ 20.000 de euro, să se ducă în acest proiect”, a spus oficialul FRF.

Supercupa României, pe „Iie Oană”

Ediţia 2020 a Supercupei României, dintre campioana CFR Cluj şi câştigătoarea Cupei României, FCSB, se va disputa la 15 aprilie pe Stadionul ”Ilie Oană” din Ploieşti, conform deciziei Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal de joi. Ora de start a partidei din Supercupa României va fi stabilită şi comunicată ulterior de Federaţia Română de Fotbal. Ediţia 2020 a Supercupei României trebuia să se dispute la finalul sezonului 2019-2020, însă aceasta nu a putut fi programată din cauza calendarului încărcat în contextul pandemiei de coronavirus. (agerpres)

Facebook Comments