STEAUA A ZDROBIT-O PE AALBORG, IN GRUPELE EUROPA LEAGUE

by Sorin Haut

Steaua București a surclasat campioana Danemarcei, AaB Aalborg, cu scorul de 6-0 (0-0), joi seara pe ”Arena Națională” din Capitală, în Grupa J a competiției de fotbal Europa League, meci disputat cu porțile închise.

Steaua s-a impus prin golurile marcate de Lucian Sânmărtean (51), Raul Rusescu (59 — penalty, 73), Claudiu Keșeru (61, 65, 72), în condițiile în care oaspeții au jucat din minutul 57 în zece oameni. Steaua a avut însă multă șansă în acest meci, în care Aalborg a irosit câteva ocazii uriașe de gol la 0-0 și la 1-0. Totodată, golul lui Sânmărtean, prin care s-a deschis scorul, a avut și el o doză de noroc, după cum și penalty-ul a fost acordat Stelei cu ușurință.

Campioana Danemarcei a început foarte bine jocul și a surprins Steaua la câteva acțiuni, dar atacanții oaspeților au irosit ocazii uriașe. Mai întâi Jacobsen (2) a tras un șut la colțul lung, dar a prins Arlauskis. Un minut mai târziu, Varela l-a agățat pe Thomsen la marginea careului, dar nu s-a dictat nimic. Enevoldsen (4) și-a creat și el o situație bună, dar a tras pe lângă țintă.

Prima acțiune periculoasă a Stelei s-a consumat în minutul 8, când portarul Larsen nu a putut reține din prima șutul lui Latovlevici. Aalborg a ratat o ocazie uriașă prin Thomsen (12), scăpat singur cu portarul, însă Arlauskis a avut o intervenție remarcabilă.

Ocaziile au alternat la cele două porți, însă niciuna dintre echipe nu a reușit să fructifice. Echipa antrenată de Costel Gâlcă și-a mai creat o situație bună, în min. 15, când Keșeru a reluat din foarfecă peste poartă centrarea lui Sânmărtean. Vizitatorii au ratat din nou o ocazie incredibilă, prin Enevoldsen (16), care nu a nimerit poarta din situație de unu la unu cu portarul. Keșeru (18) a irosit și el o bună oportunitate (18), după o combinație cu Popa. Wichmann (24) a fost blocat în careu de Arlauskis, apoi Latovlevici (26) a tras peste poartă, iar un minut mai târziu Jacobsen (27) a tras un șut bun la colțul lung, respins însă de Arlauskis.

Jocul a mai pierdut din avânt, Steaua a început să controleze mai mult balonul și să construiască, dar ocaziile s-au rărit și până la pauză a mai avut doar două situații notabile, prin Szukala (33), care a reluat cu capul peste, și Keșeru (38) care a trimis din lovitură liberă pe lângă țintă.

Oaspeții au început mai bine și repriza secundă, iar Jacobsen a ratat din nou o mare ocazie, Arlauskis fiind încă o dată imbatabil (49). Peste numai două minute, Steaua a reușit să deschidă scorul prin Lucian Sârmărtean, care a trimis un șut-centrare, iar portarul Larsen a fost învins, chiar dacă Varela nu a reușit să devieze balonul (51): 1-0.
Aalborg a avut apoi o nouă ocazie de gol, dar Enevoldsen (52) a trimit mingea în bară.
Chipciu a tras un șut bun (57), portarul Larsen nu a reușit să rețină balonul, Keșeru a încercat să recupereze și arbitrul a dictat penalty destul de ușor pentru un presupus contact între cei doi, eliminându-l pe goalkeeper-ul danez pentru fault în postură de ultim apărător. Rusescu a transformat penalty-ul cu siguranță: 2-0 (59).

Aalborg a acuzat șocul și peste doar două minute Keșeru a ridicat scorul la 3-0, din pasa lui Chipciu (61), cei doi colaborând și la golul patru, reușit de Keșeru tot după pasa șeptarului stelist (65): 4-0. Keșeru a realizat hat-trick-ul în minutul 72, fiind servit de același Chipciu (5-0). Rusescu a marcat și el, pentru 6-0 (73).

Steaua a reușit cea mai mare victorie a sa în cupele europene, după ce în 1979 învingea pe Young Boys tot cu 6-0, în primul tur al Cupei Cupelor. Steaua va juca următorul meci pe 2 octombrie, cu Dinamo Kiev în deplasare.

Steaua București — AaB Aalborg 6-0 (0-0)
Au marcat: Lucian Sânmărtean (51), Raul Rusescu (59 — penalty, 73), Claudiu Keșeru (61, 65, 72).
București, Arena Națională — fără spectatori
Europa League — Grupa J

Au evoluat echipele:
Steaua: 24. Giedrius Arlauskis — 2. Cornel Râpă (25. Raul Rusescu, 49), 4. Lukasz Szukala, 33. Fernando Varela, 14. Iasmin Latovlevici — 11. Andrei Prepeliță, 21. Nicandro Breeveld (6. Paul Papp, 67) — 77. Adrian Popa, 7. Alexandru Chipciu (căpitan), 18. Lucian Sânmărtean — 28. Claudiu Keșeru (9. Gabriel Iancu, 74). Antrenor: Constantin Gâlcă.
Rezerve neutilizate: 95. Valentin Cojocaru — 8. Lucian Filip, 12. Nicolae Stanciu, 26. Ionuț Neagu.

Aalborg: 1. Nicolai Larsen — 20. Henrik Dalsgaard, 5. Kenneth Emil Petersen, 26. Rasmus Thelander, 6. Donny Gorter (19. Soren Frederiksen, 16) — 14. Mathias Wichmann, 8. Rasmus Würtz (căpitan), 21. Kasper Risgard, 23. Nicolaj Thomsen — 18. Anders Jacobsen (11. Nicklas Helenius, 63), 7. Thomas Enevoldsen (22. Carsten Christensen, 59). Antrenor: Kent Nielsen.
Rezerve neutilizate: 32. Kasper Pedersen, 9. Thomas Augustinussen, 25. Frederik Borsting, 30. Andreas Bruhn.

Arbitru: Vladislav Bezborodov; arbitri asistenți: Nikolai Golubev, Maksim Gavrilin; arbitri asistenți adiționali: Serghei Ivanov, Mikhail Vilkov; arbitru de rezervă: Valeri Dancenko (Rusia)
Delegat UEFA: Mehmet Süheyl Önen (Turcia), observator UEFA pentru arbitri: Miroslav Vitkovic (Croația)
Cartonaș roșu: Nicolai Larsen (57).

Sursă: AGERPRES

Facebook Comments