Statele Unite, îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia

by Florian Popa

Statele Unite sunt îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia, în timp ce Moscova continuă invadarea Ucrainei, a transmis Departamentul de Stat după ce președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, au avut, vineri, discuții prin videconferință, scrie HotNews.ro.
„Beijingul pretinde că este neutru, dar comportamentul său arată clar că încă investește în legături strânse cu Rusia”, a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Potrivit acestuia, Washingtonul „monitorizează îndeaproape activitatea Beijingului”.

Putin l-a invitat pe Xi în Rusia
În declaraţiile făcute de cei doi lideri la începutul întrevederii de vineri și transmise în direct de televiziunea rusă de stat, Vladimir Putin a subliniat că relaţiile dintre Rusia şi China sunt tot mai importante ca factor stabilizator, iar Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări.
„Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prietene, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova.
Va demonstra lumii cât de apropiate sunt relaţiile ruso-chineze şi va fi principalul eveniment politic al anului în relaţiile bilaterale”, i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping.
Vizita ar fi o manifestare publică de solidaritate din partea Beijingului, pe fondul campaniei militare eşuate a Rusiei în Ucraina, comentează Reuters.

„China și Rusia ar trebui să insufle mai multă stabilitate în lume”
Declarațiile făcute de Putin la începutul videoconferinţei au durat aproximativ opt minute, în timp ce Xi Jinping a avut o intervenție mult mai scurtă, spunând că China este pregătită să sporească cooperarea strategică cu Rusia, în condiţiile a ceea ce el a numit o situaţie „dificilă” în lume, în general.
China și Rusia ar trebui să își „consolideze coordonarea strategică” și să „insufle mai multă stabilitate în lume”, a declarat președintele chinez Xi Jinping, potrivit agenției oficiale chineze Xinhua, citate de CNN.
China este „pregătită să lucreze”cu Rusia pentru a se „opune hegemonismului și politicilor de putere”, unilateralismului, protecționismului și „intimidării”, precum şi pentru a proteja suveranitatea, securitatea, echitatea şi justiţia internaţională, a afirmat Xi Jinping, potrivit presei de stat chineze.

Facebook Comments