Statele membre ale Uniunii Europene, obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente

by Cristian Dobre
Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană. Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.
 
Măsura vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.
Info pe scurt:
  • Acizii grași trans nesaturați (AGTN) sunt cele mai nocive grăsimi din alimente – sunt substanțe obținute pe cale industrială, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.
  • Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa – boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer.
  • În țara noastră, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.
  • Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesateprecum margarina, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
  • Pe piața europeană există în acest moment produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.
  • Acizii trans sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, deoarece fac ca produsele să arate mai atrăgător, char și după mult timp, și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate.
  • Regulamentul CE devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
  • Concret, regulamentul CE prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.
  • Un proiect de lege inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, ce conține prevederi identice cu regulamentul proaspăt aprobat de Comisia Europeană, este blocat de un an și jumătate în Parlamentul României.
  • Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă.
  • Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.
 
Ce prevede Regulamentul adoptat de Comisia Europeană, obligatoriu pentru toate statele membre

Regulamentul adoptat pe 24 aprilie de Comisia Europeană prevede că:

  • Articolul 1Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
  • Articolul 2: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
  • Articolul 3Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
  • Articolul 4:
  • Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării (25 aprilie – n.red.) în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
  • Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.
  • Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
  • Adoptat la Bruxelles, 24 aprilie 2019.
  • În partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se inserează următorul tabel:
  • PARTEA BSubstanțe limitate
  • Substanță limitatăAcizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală.
  • Condiții de utilizareMaximum 2 grame la 100 g de grăsime în alimentele destinate consumatorului final și în alimentele destinate vânzării cu amănuntul.
  • Cerințe suplimentareOperatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
  • Pașii făcuți până la adoptarea regulamentului Uniunii Europene

Pașii care au dus la adoptarea regulamentului UE privind limitarea acizilor grași trans, potrivit documentului adoptat de Comisia Europeană:

  • La 4 decembrie 2009, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz științific în care concluzionează că aportul de acizi grași trans ar trebui să fie cât mai mic posibil în contextul unei diete adecvate din punct de vedere nutrițional.
  • La 3 decembrie 2015, Comisia a adoptat un raport privind acizii grași trans în produsele alimentare și în regimul alimentar general al populației Uniunii. Raportul a reamintit faptul că bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Uniune, iar un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutrient cu număr de calorii similar.
  • Raportul a concluzionat că stabilirea unei limite legale pentru acizii grași trans industriali în produsele alimentare pare a fi măsura cea mai eficientă pentru sănătatea publică, protecția consumatorilor și compatibilitatea cu piața internă.
  • La 30 aprilie 2018, Comisia a solicitat autorității să compileze rezultatele consilierii științifice furnizate deja de autoritate cu privire la efectele acizilor grași trans asupra sănătății, în special cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate, la valorile dietetice de referință și la aditivii alimentari și să informeze Comisia cu privire la modul în care o astfel de consiliere științifică se raportează la obiectivele și recomandările actuale privind aportul de acizi grași trans care nu afectează sănătatea.
  • La 15 mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial.
  • La 19 iunie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și-a prezentat concluzia sub formă de asistență științifică și tehnică. Ea a concluzionat, pe baza analizei dovezilor științifice disponibile, că, în conformitate cu cele mai recente recomandări naționale și internaționale, aportul alimentar de acizi grași trans ar trebui să fie cât mai mic posibil.

Sursa: hotnews.ro



Facebook Comments