Starurile, în negru la Gala BAFTA 2018

by Dana B.

Numeroase vedete care au participat la gala premiilor industriei de film britanice (BAFTA) au purtat ţinute negre pe covorul roşu, similar ceremoniei Globurilor de Aur de la Hollywood, în semn de solidaritate cu victimele hărţuirilor sexuale, în timp ce ducesa de Cambridge a ales o rochie verde.

La gala BAFTA, care a avut loc duminică seară, la Londra, atât vedete nominalizate, cât şi invitaţi au ales să poarte ţinute negre pentru a-şi arăta sprijinul faţă de iniţiativele Time’s Up şi #MeToo, care militează împotriva hărţuirii sexuale.

Gala BAFTA nu impune un cod vestimentar, însă, anterior, directorul academiei, Jane Lush, a declarat că organizaţia sprijină aceste iniţiative pentru schimbare.

Printre vedetele care au ales să poarte negru pe covorul roşu s-au numărat Angelina Jolie, care a venit însoţită de scriitoarea şi activista cambodgiană Loung Ung, Jennifer Lawrence, Salma Hayek, Octavia Spencer, Kristin Scott Thomas, Margot Robbie, Naomi Harris, Lupita Nyong’o, Saoirse Ronan.De asemenea, mulţi dintre invitaţi au purtat insigne Time’s Up.

De cealaltă parte, ducesa Catherine de Cambridge a ales pentru această ocazie o rochie lungă, fluidă, de culoare verde închis, cu un cordon negru.

Ducesa de Cambridge a asistat la gală alături de soţul ei, prinţul William, care este preşedinte al Academiei de film, însă membrii familiei regale evită de obicei să se implice în proteste publice, de aceea, alegerea acestei rochii verzi nu a reprezentat o surpriză, potrivit specialiştilor în modă.

Iniţiativa Time’s Up a fost lansată de aproximativ 300 de vedete, printre care Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep şi Jennifer Lawrence. Asociaţia îşi doreşte să apere victimele abuzurilor sexuale, nu numai pe cele de la Hollywood, ci şi pe cele din domenii mai puţin „glamour”, precum restaurante şi agricultură.

Peste 100 de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar compania de producţie pe care a cofondat-o a decis să-l demită.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Şi Eu”, n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Din acest motiv, într-o scrisoare, redactată de „un colectiv de lideri feminini din industria cinematografică din Marea Britanie” şi publicată duminică de site-ul american specializat Deadline, se cerea invitaţilor galei BAFTA să se mobilizeze „pentru a extinde incredibila mişcare (Time’s Up şi #MeToo, n.r.) de această parte a Atlanticului”.

De asemenea, duminică, a fost publicat în The Observer un manifest, semnat de peste 190 de femei din industria cinematografiei britanice, prin care se cerea să se pună capăt ignorării comportamentelor sexuale nepotrivite. Printre semnatare se numără Keira Knightley, Naomie Harris şi Jodie Whittaker.

„Într-un trecut recent, trăiam într-o lume în care hărţuirea sexuală era (…) un aspect inevitabil şi penibil al vieţii unei femei”, se arată în acest manifest. „Nu puteam vorbi despre acest lucru. Dar, în 2018, ne trezim într-o lume pregătită de schimbare”, potrivit aceluiaşi document.

Cea de-a 71-a ediţie a galei premiilor decernate de Academia de artă cinematografică şi televiziune britanică a avut loc la Royal Albert Hall din Londra şi a fost prezentată de actriţa Joanna Lumley, recompensată cu două premii BAFTA.

Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, a fost marele câştigător la gala BAFTA 2018, unde a fost recompensat cu cinci trofee, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj şi cel mai bun lungmetraj britanic.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments